Last news in Fakti

24 Ноември, 2017 08:00 1 864 2

Мугабе си отива, идва Мнангагва (СНИМКИ)

  • робърт мугабе-
  • зимбабве-
  • преврат-
  • емерсон мнангагва

Емерсон Мнангагва ще положи президентска клетва в Зимбабве 

Мугабе си отива, идва Мнангагва (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Емерсон Мнангагва се очаква да замени днес на президентския пост в Зимбабве Робърт Мугабе, който управлява африканската държава в продължение на 37 години, съобщи Reuters.

Деветдесет и три годишният Мугабе подаде във вторник оставка след безкръвен военен преврат, при който бе поставен под домашен арест.

Мнангагва е бившият вицепрезидент и дясна ръка на Мугабе, но по-рано този месец бе обвинен в нелоялност и уволнен, когато влезе в конфликт с амбициозната съпруга на Мугабе - Грейс, която също имаше апетит към президентския пост.

Мнангагва е уверил своя предшественик, че той и семейството му ще бъдат в безопасност в страната. Двамата са разговаряли по телефона за първи път след връщането на бившия вицепрезидент.

Според британски медии Мнангагва и Мугабе са се разбрали бившият лидер да не присъства на церемонията по полагане на клетва, защото се чувствал уморен.

Мугабе си отива, идва Мнангагва (СНИМКИ)

Отстраняването му бе тактическа грешка от страна на Мугабе, тъй като 73-годишният Мнангагва, известен с прякора "Крокодила", има подкрепата на армията.

Мугабе си отива, идва Мнангагва (СНИМКИ)

Зимбабвийците масово подкрепиха военния преврат, тъй като Мугабе, някогашен герой на борбата за освобождение, ставаше все по-непопулярен заради посегателствата срещу човешките права и икономическата криза в страната.

Анализатори обаче изразяват тревога, че Мнангагва може би няма да бъде с нищо по-различен от предшественика си, тъй като е част от дългогодишната управляваща каста в страната.

Мугабе си отива, идва Мнангагва (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чифличия

    6 1 Отговор
    Е този на снимката е Бат боко, след като е вдигнал заплатите на миньорите в РБ.
  • 2 Откачен Борсук

    1 0 Отговор
    От трън та на глог...