981 2

Мугабе си отива, идва Мнангагва (СНИМКИ)

Емерсон Мнангагва ще положи президентска клетва в Зимбабве 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Емерсон Мнангагва се очаква да замени днес на президентския пост в Зимбабве Робърт Мугабе, който управлява африканската държава в продължение на 37 години, съобщи Reuters.

Деветдесет и три годишният Мугабе подаде във вторник оставка след безкръвен военен преврат, при който бе поставен под домашен арест.

Мнангагва е бившият вицепрезидент и дясна ръка на Мугабе, но по-рано този месец бе обвинен в нелоялност и уволнен, когато влезе в конфликт с амбициозната съпруга на Мугабе - Грейс, която също имаше апетит към президентския пост.

Мнангагва е уверил своя предшественик, че той и семейството му ще бъдат в безопасност в страната. Двамата са разговаряли по телефона за първи път след връщането на бившия вицепрезидент.

Според британски медии Мнангагва и Мугабе са се разбрали бившият лидер да не присъства на церемонията по полагане на клетва, защото се чувствал уморен.

Отстраняването му бе тактическа грешка от страна на Мугабе, тъй като 73-годишният Мнангагва, известен с прякора "Крокодила", има подкрепата на армията.

Зимбабвийците масово подкрепиха военния преврат, тъй като Мугабе, някогашен герой на борбата за освобождение, ставаше все по-непопулярен заради посегателствата срещу човешките права и икономическата криза в страната.

Анализатори обаче изразяват тревога, че Мнангагва може би няма да бъде с нищо по-различен от предшественика си, тъй като е част от дългогодишната управляваща каста в страната.

Зимбабве


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чифличия
  Отговор
  1 08:39  24.11.17
  Е този на снимката е Бат боко, след като е вдигнал заплатите на миньорите в РБ.
 • Откачен Борсук
  Отговор
  2 10:42  24.11.17
  От трън та на глог...

Напиши коментар:


Публикувай