Last news in Fakti

24 Ноември, 2017 10:23 1 562 4

Мароко се моли за дъжд

  • мароко-
  • дъжд-
  • мохамед шести-
  • суша

Температурите в африканската страна са се покачили с 4 градуса по Целзий за половин век

Мароко се моли за дъжд - 1
Снимки: БТА/АР

Джамиите в Мароко ще проведат молитви за дъжд, съобщава Reuters, позовавайки се на кралски указ на Мохамед Шести.

Северноафриканската страна, която е силно зависима от селскостопанския си сектор, има сериозни проблеми със сушата.

"Водата става все по-недостъпна. Трябва да копаем по-надълбоко, за да я открием", заяви президентът на местната федерация на производителите.

Както северните си съседи отвъд Средиземно море - Португалия и Испания, Мароко е засегнато от сериозна суша от края на лятото.

Изследвания на Мароканския университет показват, че температурите в страната са се покачили с 4 градуса по Целзий от 60-те години на 20 век и средното количество валежи са намалели.

Този сезон сушата удари сериозно производството на зърнени култури и страната може да бъде принудена да прибегне до незапомнен внос.

Мароко се моли за дъжд

Крал Мохамед Шести, в официалното си качество на "ръководител на вярата", призова молещите се във всички марокански джамии "да се помолят на Всемогъщия да разпръсне щедрия си дъжд над планетата", се казва в съобщение на министерството на ислямските дела.

Според медии самолет на кралската полиция ще пусне солни кристали в облаците, за да предизвика дъжд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    4 3 Отговор
    Да им пратим от нашите фолклорни ансамбли, да им изиграят един Герман/ Пеперуга/ Пеперуда,но мароко да се задължи да подпише в замяна договор за реадмисия с България. Останалите ЕС държави са пропищели от мароканците, та- каквото може да се направи в посока предоставяне на услуга от България срещу подписване на договор за реадмисия с мароко, да бъде направено- сега е моментът...
  • 2 Свободен

    6 1 Отговор
    Цивилизованите държави обмислят намаляне на въглеродните емисии, замяна на дизеловите коли с електрически...а тия ще се молят в джамията. И после ми викате, че сме били равни? Който се чувства равен с тях, да заминава за пустинята, да постеля килима и да се надупва заедно с тях, пък белким завали дъжд върху празните им глави.
  • 3 Боклук

    4 0 Отговор
    Не се молят на правилният Бог. М/у другото,мароканците заедно с албанците са най-голямата паплач в Европа-криви муцуни,които са готови да те наръгат само че си ги погледнал..
  • 4 К.К.

    0 0 Отговор
    Ще се помолят и после самолет ще разпръсне соли в облаците, много филми гледа тяхното правителство, някой много се е вживял в ролята на шаман или на Индиана Джоунс.