1 536 0

Алпинисти замръзнаха в Татрите

Причина за смъртта е преумора и измръзване

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Двама чешки алпинисти загинаха в планините Татри в централната част на Словакия, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на словашките медии. Според планинските спасители причина за смъртта на 47-годишна спортистка и 60-годишния ѝ партньор е „преумора и измръзване”.

След като изкачили един от планинските върхове, те не са успели да слязат до залез и били принудени да прекарат нощта при силен студ и засилваща се снежна буря. Двойката не била оборудвана със специална екипировка.

Спасителната операция започнала по сигнал от лагера, където алпинистите трябвало да се приберат до спускането на мрака. Тя била усложнена заради снеговалежа и силния вятър в района на изчезването им. Телата на двамата били открити под снежна пряспа с почти метър височина.

Татрите са планински масив в Западните Карпати. Те са простират в Словакия и Полша с обща дължина 65 километра и най-висок връх Герлаховски щит - 2655 метра. В началото на годината двама чешки алпинисти бяха погребани под лавина в Алпите край Залцбург.

Словакия


Още по темата

 • Ураган връхлетя Словакия

  Ураган връхлетя Словакия

  Ураган връхлетя северните части на Словакия, съобщи ТАСС, Сериозно засегнат е курортът Ясна. На няколко места са регистрирани падащи дървета. ...
  11.12.2017
  1 125
  0

Напиши коментар:


Публикувай