2 034 7

Кой уби Кенеди?

Лий Харви Осуалд ли стои зад покушението?

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

22 ноември 1963 година, извънредно съобщение от Далас, Тексас, очевидно официално: „Президентът Кенеди почина в 1 часа следобед централно стандартно време, 2 часа източно стандартно време – преди около 38 минути".

Кой е човекът, чийто образ 54 години е символ на едно от най-дръзките убийства в световната история? „Осуалд е 24-годишен. Той е човек, който днес бихме нарекли загубеняк или аутсайдер. Трудно детство, няма баща, умствено изостанала майка. Записва се във флота. Съществуват архиви, които доказват колко добър стрелец е бил. Изпратен е в Япония, а през 1959 г. дезертира в Съветския съюз през финландската граница. Тя е най-лесна за преминаване в този период. Той казва, че се възхищавал на Марксизма. Мислел, че държавната система там е по-добра от тази в САЩ”, обяснява пред камерата на Би Ти Ви съдия Джон Тунхайм, шеф на окръжния съд в щата Минесота, САЩ.

В днешен Беларус Осуалд се запознава с местното момиче Марина, за което по-късно се жени. Двамата живеят в кооперация, а той работи в завод за телевизори и радиоприемници. Съветската мечта на роденият в Ню Орлиънс Лий обаче продължава кратко.

„Той си мислел, че ще гледат на него като на герой. Американски моряк, напуснал флота, за да дезертира в Съветския съюз – той си мислел, че ще организират голям парад в негова чест, че ще му дадат пари и къща – и всички тези хубави неща, които дезертьорите, поне в неговите представи, получавали.

Бил разочарован и около 2 години и половина по-късно решава да се върне в Съединените щати със своята съпруга”, допълни съдия Джон Тунхайм. Година след завръщането си от Съветския съюз Лий Харви Осуалд работи в центъра на Далас, Тексас – в сградата, в която се съхраняват книгите на местните училища. Сградата, покрай която на 22 ноември минава кортежът на 35-ия американски президент.

„Хванал се на работа там няколко месеца преди убийството, защото му трябвали пари. Той на практика местел книги, изпълнявал поръчки – такива неща… Работа на минимална заплата”.

Анализът на видео кадрите от секундите преди убийството поражда един логичен въпрос: Защо Осуалд не стреля, когато лимузината Lincoln Continental с Кенеди на задната лява седалка се насочва към сградата, а натиска спусъка едва, когато кортежът завива в ляво и подминава книгохранилището?

„Проблемът е в ъгъла. За да стреля, когато президентската лимузина излиза от тълпата, той е трябвало да извади пушката през прозореца и да я насочи надолу. А когато колата го подминала и започнала да се отдалечава, той е можел да стои назад от прозореца – така че пушката да не се вижда от улицата. Той поръчал пушката от магазин за спортни стоки в Чикаго. Това е италианска, пехотна пушка от Втората световна война. Много евтина и дори с оптичния мерник за четирикратно увеличение на нея, платил едва 12 долара.

Убийството е документирано от случаен свидетел – Ейбрахам Запрудър. 486-те цветни кадъра от новата му 8-милиметрова камера са най-достоверното доказателство за последвалите събития.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Отговор
  Отговор
  1 10:39  27.11.17
  Вербуван от ЦРУ-които изпълняват поръчката на американските корпорации...Най-голямият "грях" на Кенеди е,че иска часното печатене на пари да бъде национализирано--затова и е убит...Абе американска демокрация и ценности--които винаги са насаждани с убийства и много кръв..
 • Kcaniba
  Отговор
  2 10:54  27.11.17
  Путин разбира се!!! Иначе няма разлика, дали убиваш Кенеди или стотици хиляди виетнамци, корейци, югославяни, иракчани, или сирийци...
 • Чурулик чурулик
  Отговор
  3 10:58  27.11.17
  Тея де си бутнаха небостъргачите те убиха и кенедито..говорих със архитекти и казаха че не е възможно това да се срути по този начин от самолети

  Коментиран от #5

 • Румяна Костова
  Отговор
  4 11:55  27.11.17
  Уважаеми,журналисти,дали свършиха актуалните теми за вас,че отново предъвквате изтърканата версия как леко изперкал,бивш работник в автозавод в Минск е отговорен за смъртта на Кенеди?Има главоблъсканици около темата,но Вие не ги засягате,по лесно е да се пише на автопилот.Това е статия за онези 80-те процента на Иво Христов.
 • гост
  Отговор
  5 14:35  27.11.17

  До коментар #3 от "Чурулик чурулик":

  https://www.youtube.com/watch?v=ehJFwaXX-PE Изгледайте и следващият клип, а най-добре и трилогията на Zeitgeist. Някакъв коментар на тема "Хибридна война" ,а?!
 • Снайпериста
  Отговор
  6 18:06  27.11.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

  Коментиран от #7

 • ПУТИН
  Отговор
  7 18:46  27.11.17

  До коментар #6 от "Снайпериста":

  Фюрера ли е убил Кенеди бре снайперисте.

Напиши коментар:


Публикувай