3 226 6

Жените и децата на джихадистите

Измислени любовни истории и скалъпени реклами примамиха доста млади жени

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle

В началото на юни едно видео от иракския град Мосул обиколи света. В кадър се вижда как иракските сили за сигурност арестуват 16-годишната тогава Линда В. от саксонския град Пулзниц. Година преди това тя се присъединила тайно към терористичните милиции на т.нар. „Ислямска държава“ (ИД), заминала за Сирия и се омъжила за джихадиста Абу Осама ал-Шишани, който вероятно е бил убит. Това, което не се вижда във видеото: Линда, която все още е почти дете, държи в скута си малко бебе. В момента тя и нейното дете се намират във военен затвор в Багдад. Линда е една от общо 940-те германски граждани, които са били толкова силно радикализирани, че са се присъединили към бойците на ИД. Смята се, че 20 процента от тях са жени – т.е. близо 200 - някои от които имат и деца. Различни германски медии съобщават, че правителството в Берлин полага усилия за връщането на тези деца в Германия. Те първоначално ще бъдат приютени при роднини, тъй като майките им вероятно няма да бъдат освободени скоро. Линда В. например ще бъде изправена пред съда в Багдад и може да бъда осъдена и на смърт, ако се докаже участието й в убийствата на невинни хора.

Жени за чуждестранните бойци

През 2014 година ИД поде голяма рекламна кампания, с която се опитваше да примами момичета и млади жени от западните държави и да накара да заминат за Сирия и Ирак. Германската експертка по въпросите на исляма Сузане Шрьотер обяснява: "Причината беше много прозаична. Ислямистите просто не разполагаха с достатъчно жени за своите чуждестранни бойци. ИД започна да публикува снимки на млади и красиви мъже и на забулени жени, които всеотдайно се грижат за бойците, както и измислени любовни истории, за да вербува млади жени за нещо като "романтичен джихад".

Сузане Шрьотер споделя, че кампанията е имала успех. "Това накара доста млади жени наистина да заминат за Сирия и Ирак, да се омъжат за някой боец, да раждат деца за бъдещото поколение джихадисти и по този начин да подкрепят халифата", казва експертката.

Една от тези жени е и Надя Рамадан. В момента тя се намира в лагер в Северна Сирия. След като успяла да избяга от бастиона на джихадистите Рака, била арестувана от кюрдските бойци пешмерга. 31-годишната днес Надя се присъединила към ИД преди три години. Там се омъжила за един германски джихадист от Хамбург и родила две деца. Едното е на три години, а другото - на пет месеца. В едно видео тя моли канцлерката Меркел да я върне обратно в Германия. Медиите информират, че в иракския град Ербил има поне шест деца с германски произход, които са в затворите заедно с майките си.

Децата на джихадистите - рисков фактор?

Тези деца, които навярно са значително повече, отколкото се предполага, някой ден ще се превърнат в истински проблем за германското общество: Децата на завърналите се от Сирия и Ирак жени, вероятно са радикализирани и травмирани“, казва Сузане Шрьотер. Наскоро президентът на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) Ханс-Георг Маасен предупреди: "Съществува опасност ислямистки социализирани и съответно индоктринирани деца на джихадисти да се завърнат в Германия от регионите на бойните действия".

Според информация на вестник „Вашингтон пост“ от миналата година, бойното обучение на децата в териториите на ИД започва още от шестгодишна възраст. В тийнейджърска възраст от тях вече се очаква да извършват дори самоубийствени атентати.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сталин е бил прав
  Отговор
  1 06:43  28.11.17
  Разстрел...

  Коментиран от #2

 • Ььььььь
  Отговор
  2 07:19  28.11.17

  До коментар #1 от "Сталин е бил прав":

  То мустакатя грузинкц за много неща е бил прав-ама сега със тази толерантност и гей-ценности не го разбираме...
 • Sieg Heil
  Отговор
  3 08:00  28.11.17
  Интересно !
 • пак ли
  Отговор
  4 08:21  28.11.17
  тъпа германка и свинята от идил-миндил направили бебе и го нарекли Усама - Адолф ...
 • пешо
  Отговор
  5 09:19  28.11.17
  Генетичните отпадъци трябва да се унищожават!
 • Барчо
  Отговор
  6 09:46  28.11.17
  Този троянски кон на ислямистите няма как да бъде измислен от камиларите. В тяхния мозък има място единствено за клането и унищожаването на всяка вяра различна от тяхната. Това не включва асимилация по пътя на кръвосмешение, а пълно унищожение. Може ли някой да се досети защо и е оставен там интернет чрез който да бъде осъществено радикализирането не само на германски, но и на всички останали. Цифрите са стряскащи. Около 20 000 са заминали за там от които половината са от бившите съветски републики. Тази цялата галимация с показатели за висока технология, технически познания и дълбоко владеене на науката психология не може да бъде родена и осъществена от камиларските мозъци в които няма нищо друго, освен ножове режещи безброй гърла на "неверниците". А предполагам всеки знае кой е "помагал" и е отговорен за всичко това.

Напиши коментар:


Публикувай