Last news in Fakti

27 Ноември, 2017 12:27 1 390 0

Секс скандал взе главата на американски конгресмен

  • джон конйърс-
  • сащ-
  • конгрес-
  • скандал-
  • оставка-
  • секс-
  • обвинения

Конгресменът подаде оставка, за да не "подкопае" своите колеги

Секс скандал взе главата на американски конгресмен - 1
Снимка: БТА/ AP

Най-дълго служещият член в американския Конгрес заяви, че се оттегля от поста си във важната правна комисия в Камарата на представителите. Демократът от Мичигън Джон Конйърс предприема стъпката на фона на разследване на обвинения срещу него в сексуален тормоз. В свое изявление Конйърс обяви, че се оттегля, за да не "подкопае" своите колеги в Камарата на представителите, съобщи БНР.

Той попадна в обсега на разследване на Комисията по етика към Камарата на представителите, след като бивша членка на екипа му заяви, че тя е била уволнена, защото е отказала да се поддаде на негови действия, подтикващи към секс. Обвиненията са попаднали в оплакване срещу Конйърс, което е било разрешено с извънсъдебно споразумение преди две години. Той отрича твърденията на жената.

По-рано през деня пред телевизия Ен Би Си лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси се въздържа от това да призове Конйърс да си подаде оставката, като описа конгресмена като "икона в страната ни". Пелоси призова за търпение, докато трае разследването. 88-годишният Джон Конйърс влиза в Конгреса през 1965 и е един от ключовите лидери в борбата за граждански права в Съединените щати.

Лидерът на републиканците в Камарта на представителите Пол Райън нарече обвиненията "изключително обезпокоителни". Наскоро той обяви, че всички законодатели трябва да преминат обучение за сексуален тормоз. През изминалите няколко седмици политици и отляво, и отдясно бяха обвинени в непристойно сексуално поведение. Сенаторът демократ Ал Франкен е обвинен в неприлично докосване на жени. Той се извини, но заяви, че не обмисля подаване на оставка и че се надява да спечели отново доверието на избирателите. В същото време републиканският кандидат от Алабама за Сенат Рой Мур продължава категорично да отрича твърденията за това, че преди две десетилетия е имал полови актове с момичета в тийнейджърска възраст.

Подобни твърдения доведоха до поставяне под въпрос подкрепата от собствената му партия и дори до призиви за прекратяване на кампанията му. Но президентът Доналд Тръмп изглежда застава на негова страна. Тръмп нападна опонента на Мур в Алабама – демократът Дъг Джоунс, а по-рано каза пред журналисти, че републиканецът тотално отрича да е имал сексуални контакти с момичета тийнейджъри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА