665 0

Пекин: Нямаме общо с преврата в Хараре

Китай отрече за пореден път да има роля в политическия преход в Зимбабве

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Китай приветства встъпването в длъжност на новия президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва и отрече всякаква намеса в неговото идване на власт в африканската страна, предаде Reuters.

Командващият зимбабвийските въоръжени сили Константино Чивенга беше на визита в Пекин малко преди политическата криза, разтърсила Хараре през ноември. Това посещение породи въпроси за ролята, която е изиграл Китай в зимбабвийския политически преход.

Посещението на Чивенга е било "част от нормалните отношения на взаимодействие" между двете страни, каза днес Гън Шуан, говорител на китайското министерство на външните работи.

"Тази визита бе предвидена от дълго време от бившия президент Робърт Мугабе", каза говорителят. "Китай защитава винаги принципа на ненамеса във вътрешните дела на другите страни и тази позиция остава непроменена", подчерта той.

Пекин дълго време бе един от най-пламенните съюзници на сваления диктатор на международната сцена и голям търговски партньор на Зимбабве. Но Китай не взе отношение, когато армията постави под домашен арест Мугабе в средата на ноември.

Миналата седмица китайското министерство на външните работи заяви, че уважава оставката на лидера на Зимбабве и каза, че отдава заслуженото на "този добър приятел" на Китай.

Новият президент на Зимбабве, който положи клетва в петък, има връзки с Китай. Той е бил на военна подготовка в тази страна, преди да участва в борбата за независимост на Зимбабве срещу британския колонизатор. Дълго време той бе смятан за логичен приемник на Мугабе. Но през средата на ноември Мугабе го уволни, за проправи пък към властта на съпругата си Грейс. Това породи криза в страната и военните завзеха властта. След неколкодневни преговори, Мугабе се съгласи да подаде оставка и управляващата партия предложи Мнангагва за нов държавен глава.

Китай


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай