429 0

Активисти "превзеха" френска АЕЦ

Хора от природозащитната организация "Грийнпийс" проникнаха в атомна централа в Крюас-Мейс

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Активисти на природозащитната организация "Грийнпийс" проникнаха рано тази сутрин в атомна централа в Крюас-Мейс, Южна Франция, а някои от тях се провесиха на една от сградите, предаде Reuters.

"Искаме да привлечем вниманието върху пропуските в охраняването на басейните за складиране на отработено гориво, които се проектират като обикновени сгради с ниска съпротива. Достатъчно е да се направи дупка и да се запали горивото", обясни активистът Яник Русле.

"В тези сгради е най-високата радиоактивност в една атомна централа, а не са достатъчно добре защитени от риска от външно нападение", се казва в изявление на "Грийнпийс".

На територията на атомната централа са проникнали 22 активисти на организацията, разпределени в три екипа - един, който посрещна жандармеристите, за да обясни акцията и бива задържан, втори, който отива към реактор номер 4 и трети при басейна за складиране на отработено ядрено гориво.

Акцията е продължила около два часа.

Задържани са 22 души и се води разследване. В нито един момент ядрените инсталации не са били застрашени, съобщи администрацията на департамента Ардеш.

Франция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай