789 0

До Рияд и назад

Самолетът на премиера Борисов е правил необичайни маневри на път за Саудитска Арабия

Анатоли Стайков

Самолетът, с който премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в кралство Саудитска Арабия, е направил маневра над иранското въздушно пространство по пътя за Рияд. Това показват данни от сайта Flight Radar, който проследява полети в реално време, пише "Дневник".

Моделът и обозначенията - "Еърбъс А319" с регистрационен номер LZ-AOB съвпадат с този на правителствения авиоотряд АО-28, с който делегацията отпътува за кралството.

Радарните данни - потвърдени и от справка в приложението на Flight Radar - сочат, че от Турция самолетът е навлязъл във въздушното пространство над Западен Иран, но впоследствие е пресякъл отново границата с Турция и се е отклонил на юг през Ирак.

Обичайният маршрут, използван от превозвачи на Балканите към Арабския полуостров, минава през Турция, Средиземно море и Египет и избягва Сирия и Ирак. Минаващите през Иран са на път за страни като Кувейт и Обединените арабски емирства, докато за Саудитска Арабия се лети над Египет и Източното Средиземноморие.

От друга страна отношенията между Иран и Саудитска Арабия са достигнали едно от най-ниските си равнища за последните десетилетия. Уахабитското кралство забрани миналата година полети от и до Иран, а ислямската република рядко допуска във въздушното си пространство самолети от и до летища в Саудитска Арабия.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай