519 0

Лондон ще изпълни финансовите искания на ЕС

Пробив в преговорите

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Великобритания отстъпи пред финансовите искания на Европейския съюз, с което ще бъде премахната една от основните пречки за излизането на страната от блока, съобщи „Файненшъл Таймс“.

Според дипломати, запознати с преговорите, от Лондон са се съгласили да изпълнят финансовите искания на Брюксел, за да протекат по-гладко преговорите за развода.

Великобритания ще поеме задълженията си към ЕС на стойност до 100 милиарда евро, макар че нетните плащания, разпределени в няколко десетилетия напред, могат да спаднат до под половината от тази сума.

На референдума през миналата година близо 52% от британците гласуваха за излизане на страната от общността. Преговорите между двете страни обаче са трудни, защото има въпроси, по които има разминавания между преговарящите.

Очаква се премиерът Тереза Мей да представи официално офертата следващата седмица като част от пакетна сделка, ако бъде постигнато споразумение по останалите въпроси – за правата на гражданите и за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Великобритания


Още по темата

 • ЕС за Брекзит: Шоуто сега е в Лондон

  ЕС за Брекзит: Шоуто сега е в Лондон

  Европейската комисия смята, че пречка за постигането на пробива на преговорите се оказа изявление на северноирландската Демократична юнионистка ...
  5.12.2017
  1 273
  0
 • Шулц: Длъжни сме да водим преговори

  Шулц: Длъжни сме да водим преговори

  Социалдемократическата партия е длъжна да проведе преговори за управляваща коалиция в Германия. Това заяви лидерът на партията Мартин Шулц, цитиран ...
  5.12.2017
  679
  1
 • Великобритания плаща милиардите на ЕС

  Великобритания плаща милиардите на ЕС

  Великобритания е предложила на ЕС сума, близка до исканата от Брюксел, съобщи Би Би Си. В момента текат преговори за финансовите задължения на ...
  29.11.2017
  1 101
  1

Напиши коментар:


Публикувай