Last news in Fakti

29 Ноември, 2017 11:53, обновена 29 Ноември, 2017 12:16 4 097 22

Иран не пуснал правителствения самолет на Бойко Борисов да лети до Рияд (ВИДЕО)

  • саудитска арабия-
  • екатерина захариева-
  • правителствен самолет

Турция е помогнала на българската делегация да стигне до Саудитска Арабия

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Правителственият самолет, с който е пътувала правителствена делегация от София до Рияд, не е бил допуснат до въздушното пространство на Иран и е преминал над територията на Ирак, съобщи пред БНР вицепремиерът Екатерина Захариева. Промяната на маршрута не се е отразила по никакъв начин на пътуването, каза още министър Захариева. Тя е част от делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов в рамките на посещението му в Саудитска Арабия.

Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Експерти по дипломатичен протокол коментираха за Факти.бг, че действията на Техеран са ясен сигнал към София.

Иран очаква след визита на премиера в Саудитска Арабия да последва посещение и в Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    30 7 Отговор
    Трябвало е първо да кацнете в Техеран!:) И да си поприказвате там!:) След това изобщо нямаше да ви се лети до Саудитска арабия!:)
  • 2 Гост

    23 9 Отговор
    Когато не може ......значи не може!!!!!
    Мъничко Ираничко Папгала от пътя отбива.
  • 3 Дай Боже

    31 10 Отговор
    Ега се върне празен самолето,или да кацне некаде в "районо"на аржентинската подводница...
  • 4 трипапи

    15 23 Отговор
    Баце не забравя. Той помни. Не е далеч момента, в който ще си платят гяволъците с лихва.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 мани-мани

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "трипапи":

    Баце ще им спретне компрматче нещо,комунисти,църкви,баби,дедовци и накрая ще прати Цвини да ги изяде.
  • 6 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "трипапи":

    Ша им пръдне на редовия.
  • 7 Глупава държава

    32 4 Отговор
    Много хазартна игра играят нашите, когато трябва само да гледат. Пускането на Ахмет Муса вчера в деня когато тръгнаха за СА показа, че нашите си оставиха гащите тук. Ганю в световната политика :(
  • 8 Истината винаги боли

    24 5 Отговор
    Вече никой не ги има за нещо тези екскурзиянти.Добре че шефа Ердоган е помогнал на картунките,да си заработят бакшишите от чаршафите....
  • 9 Секс бабо Маро

    14 2 Отговор
    Ако се получи ефекта"СИНДЖИРО СИ ИДЕ,КОЗъТА"ГИ НЕМА",след това посещение,шъ черпя здраоо...
  • 10 Идиоти

    20 4 Отговор
    Да бяха пуснали flight plan Йерусалим, Риад, Техеран. И писле да се чудят защо така стана :) Дебили!!! То, че шефа е тиква, ама и хора с акал около него не останаха
  • 11 бббббб

    18 3 Отговор
    Там не пускат престъпници да летят над тях.
  • 12 Тошо

    7 10 Отговор
    Никой не говори за това, че Борисов е поел голям риск с преминаването през Ирак, където се води война. Иранците са смятали, че ще се откаже от това посещение в СА.

    Коментиран от #13

  • 13 падналия ангел

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тошо":

    Спокойно нямаше да го изгубим, гражданските летят на височина около 10 000 метра.
  • 14 лори

    6 14 Отговор
    Четейки коментарите стигам до извода че форума се е напълнил с ислямисти българомразци.

    Коментиран от #18

  • 15 Госкето идат..

    10 1 Отговор
    И аз желаех Деси Банова,амЪ....
  • 16 jambazina

    2 1 Отговор
    Това е предупреждение от Иран към гостите на СА. Двете страни са в конфликт и на ръба на война, взимането на страна е вредно и опасно, дано от външно са наясно с това.
  • 17 Борис

    2 1 Отговор
    Това че не припадаме по примера слънце ,не значителни че сме ислямисти бре серсем.
  • 18 Борис

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "лори":

    Горния коментар е за теб.
  • 19 Марина

    2 2 Отговор
    Малии, занемях пред силата и дълбочината на мисълта на експертите по дипломатически протокол, според които отказът на Иран да допусне нашия самолет бил ясен знак, че иранците очакват посещение от нас. Пу, пу, пу, днес дипломатическата наука придоби нови измерения.
    Иначе, изглежда, че всички ще се избият Тиквеникът да ги посещава, да им разказва за небивалия ни икономически растеж и да им дава акъли по сигурността. Асасините в Иран ще зяпат нашия Тиквун, та чак ще им виснат мандибулите: " Вай , вай, Аллах, кви глупости дрънка тоя дебелак?" - ще си викат брадатковците и тайно ще зяпат в Гугъл Мап къде е пък тая България. А един молла сърдито ще прошепне на другия: " А, бе, Али, тоя цайсатият перхидролен миндил кво си е разголил сурата, не можахте ли една бурка да му дадете, бе?" И намръщено ще мърморят как са се разпуснали нравите при тия официални правителствени циркове. " Хубаво си ги бесихме по крановете - ще се съгласят и двамата - а сега какво...права на жените, демокрация, глупости..."
    Мога още да ви разказвам за бъдещото ни посещение в Иран, но от съображения за национална сигурност няма да издавам подробности.
    Знам само, че Турция ще откаже на самолета ни и нашите тиквеници ще заобикалят през Северна Корея. Ким Чен искал да си пробва новото ВВО. Сори, не мога да ви кажа повече.
  • 20 Патриот

    2 1 Отговор
    Да го бяха гръмнали тоя самолет кат са толкоз отворени
  • 21 Боян

    1 1 Отговор
    Е как кое е наложило забрана за изгонването на Б.Б и всичкото хора около него, заедно с министерския им самолет?!? Отговора е не, че самолета е калпав или пилота грозен, просто някой ги е светнал иранците, че пуснеш ли Б.Борисов да мине отнякъде, след него щетите са почти непоправими
  • 22 мнение

    0 0 Отговор
    Заглавието е прекрасно! Ха, ха, ха, да си умреш от смях! Хубави времена настанаха за българина! Той стана специалист по всичко, навсякъде си казва мнението, но най-много разбира от политика, от дипломация! Сбъдна ни се мечтата, станахме специалисти по всичко Ругаем, подиграваме се, злословим и това ни носи щастие и утеха. Така и в случая. Защо ли хора на отговорни постове в държавата дават обяснения, съобщават, че от страна на българската делегация нарушения няма. Но ние имаме свои правила, едно си знаем, едно си баем, много ни се ще да бъде това, което на нас ни харесва, ругаем, обиждаме, накратко, щастието ни е пълно! Ако можеше и с вълшебна пръчица всичко да върви по гайдата ни, но за съжаление все още не става!