1 106 4

Премиерът разговаря с краля на Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Ще получим съдействие за откриването на посолство на страната ни в Рияд, стана ясно по време на визитата на българска правителствена делегация

Венцислав Михайлов

Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения“, бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател. Премиерът Борисов и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 г.

По време на срещата беше изразено общото мнение, че реализацията на взаимното желание за установяване на политически диалог и доверие на най-високо равнище ще бъде подпомогнато в голяма степен от откриването на посолство на България в Рияд. Получено беше уверение, че саудитската страна ще съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове.

Министър-председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд обсъдиха и възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения. Подчертано беше, че те нямат дълга история, но постигнатото за момента показва наличието на голям неизползван потенциал. Като перспективни бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност – сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти. Посредническа роля между представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този процес би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието създаване се обсъжда между двете страни.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изрази подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Саудитска Арабия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ha ha ha
  Отговор
  1 20:16  29.11.17
  Ха ха БОКО се е пристрастил към фейса... чакай малко да му позавиждам на убийствения поглед :D .... ха ха ха позьор :D
 • Бичето
  Отговор
  2 14:58  30.11.17
  Каракачанов сякаш сам на себе си казва. - Не пърди...не пърди...айдеее Вижте войничето до него...лошо му е вече....
 • неутрален
  Отговор
  3 14:08  02.12.17
  И какво от това? Ходи Тиквата с част от тиквите от неговия бостан, направиха си екскурзия на наш гръб и толкоз. Нека се видят положителни резултати и тогава толкова хвалби и шумотевица от журналята - подлоги. Нали чакахме нефт и не знам си какво от разни сондажи в Бургас. Като се пенеше и изпъваше камо ли не на другия ден ще рукне синьото гориво. Стига сте издигали и правили ореоли около тоя голословец и празно г....ц.
 • Олигарха
  Отговор
  4 14:31  02.12.17
  Какви положителни резултати можем да видим от държава спонсорираща радикален ислям по целия Свят, държава искаща доминация на нейния клан на исляма, държава спонсорираща радиикални елементи на Балканите? Боко просто отиде на свиждане и инструктаж при третите си началници, след Вашингтон и Анкара. Боко е срам за България.

Напиши коментар:


Публикувай