30 Ноември, 2017 12:51 1 527 2

"Ислямска държава" остава заплаха номер 1

  • ислямска държава-
  • заплаха-
  • халифат-
  • атентат

Групировката беше изтласкана от повече от 96 на сто от обширните земи в Ирак и Сирия, които преди бяха под неин контрол

"Ислямска държава" остава заплаха номер 1 - 1
Снимки: БТА/АР

Териториалните загуби напоследък на т.нар халифат ще отслабят "Ислямска държава" (ИД), но терористичната заплаха от екстремистите няма да намалее, заявява координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил де Керхов в интервю за АР.

По думите му не са се оправдали опасенията на някоя за масово завръщане в Европа на бойци от ИД след загубата на територии в Сирия и Ирак. Разузнавателните служби описват това завръщане "по-скоро като струйка, отколкото като поток", каза той. Обаче хората, вдъхновени от идеологията на джихадистите, остават заплаха и групата вероятно ще се укрепи на други части по света със "слаби правителства" като Либия или Афганистан, добавя Де Керхов.

Експертът от ЕС изразява мнение, че на жените и децата от Европа, чийто съпрузи и бащи са се присъединили към ИД, трябва да бъде разрешено да се завърнат, но ако преминат ефективни програми за "рехабилитация".

Той хвали усилията на Турция за укрепване на границата си със Сирия чрез издигането на ограда и засилена охрана, като според него сега е "десет пъти по-трудно" да се прекоси тази граница, отколкото преди.

"Ислямска държава" остава заплаха номер 1

Групировката ИД бе изтласкана от повече от 96 на сто от обширните земи в Ирак и Сирия, които преди бяха под неин контрол. Това осуети постигането на целта й да създаде "халифат" в региона, припомня информационната агенция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    2 3 Отговор
    Каква е тази антиамериканска пропагенда, дрогари!!!!???
    ИДИЛ нали са опозиция, ръководена от ЦРУ!!!
    Русия е враг!!
    Путин е лош!!
    Това е руска агресия дрогари!!!
  • 2 йцгйцкйцкйцкйцкйцкйцк

    2 1 Отговор
    ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА СЕ РЪКОВОДИ ДИРЕКТНО ОТ МОСАД ...ТОЕСТ ОТ ЕВРЕИТЕ .....КРАДЦИ ...КЛЕПТОМАНИ. ....