848 5

Франция откри радиоактивни гъби, внесени от Русия

Контролът върху вносните продукти е засилен

Денис Джамбазов

Франция е открила следи от радиоактивен цезий в гъби, внесени от Русия, съобщи шефът на френския ядрен регулатор ASN Пиер-Франк Шеве, цитиран от „Ройтерс“.

Запитан относно последствията от радиоактивния облак, дошъл от Русия през октомври, шефът на агенцията каза, че равнищата на радиоактивен рутений 106 във въздуха не са опасни за френските граждани. Той добави, че контролът върху вносните хранителни продукти е засилен.

„Най-новата информация, която имам, е, че следи от цезий изглежда са били открити в гъби, дошли от Русия“, каза Пиер-Франк Шеве.

Миналата седмица Русия призна, че е измерила замърсяване с радиоактивен изотоп 1000 пъти над нормалното равнище в Уралските планини, след като френският Институт за ядрена безопасност предупреди за радиоактивен облак над Европа.

Франция


Още по темата

 • Откъде дойде ядреният облак над Европа?

  Откъде дойде ядреният облак над Европа?

  Член на управата на руски завод за преработка на ядрени материали, заподозрян като източник на неотдавнашния радиоактивен облак над Европа тази есен, ...
  13.12.2017
  6 000
  13

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ттттттттттт
  Отговор
  1 17:47  30.11.17
  Е нали руснаците нямаха нищо бе-сега пък за Франция изнасяли..

  Коментиран от #2, #3

 • ЧЕСТНО
  Отговор
  2 19:00  30.11.17

  До коментар #1 от "Ттттттттттт":

  ДА АМИ ОТРОВНИТЕ ЕВРО ЯЙЦА ГМО ПРАСЕТА И ТЕЛЕТА И ОВЦЕ . СТО ГОДИШНИТЕ МЕСА ДЕТ НИ ГИ НАБУТВАТ ПАК ЛИ СА ОТ УШАНКИТЕ АААААА
 • Antimediator
  Отговор
  3 02:39  01.12.17

  До коментар #1 от "Ттттттттттт":

  Голямо постижение е да и да изнасяш радиоактивни гъби! Кво друго изнасят ?! Компютри, фотоапарати,модна конфекция,автомобили..., какво друго изнасят бе, руска подлого?!
 • The TRAPPER
  Отговор
  4 09:49  01.12.17
  Като не им харесват да не ги ядат.
 • грешка
  Отговор
  5 09:54  01.12.17
  Гъбите са от Беларус, но на кой му пука! За Рус или Лошо, или Нищо! Но ... който рови яма другиму, сам пада в нея, та внимавайте с калта.

Напиши коментар:


Публикувай