Last news in Fakti

1 Декември, 2017 07:45 10 132 54

Ердоган замесен в грандиозна схема за пране на пари

  • схема-
  • иран-
  • турция-
  • пране на пари-
  • банкер-
  • ердоган-
  • сащ-
  • санкции-
  • реза зараб

Турският президент отрича обвиненията

Ердоган замесен в грандиозна схема за пране на пари - 1
Снимка: БТА/ AP

Турски търговец на злато хвърли тежки обвинения към турския президент Реджеп Ердоган за схема, заобикаляща законите, съобщиха турските медии. 34-годишният Реза Зараб даде показания пред американския съд за схема за пране на пари с Иран.

Турският банкер твърди, че Ердоган лично е одобрил неговите действия, които са нарушавали и заобикаляли санкциите на Съединените американски щати срещу Техеран. Случаят предизвика търкане между Анкара и Вашингтон.

В показанията си Реза Зараб заяви, че в периода 2010 – 2015 година е бил основно действащо лице в международна схема, която е позволявала на Иран да има достъп до световните пазари – въпреки наложените от САЩ санкции.

През 2012 година икономическият министър на Турция му е казал, че Реджеп Ердоган (тогава премиер) е дал инструкции на турски банки да участват в мащабната схема. Не закъсня и отговорът от Турция.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че не е нарушавал санкциите срещу Иран. „Имаме търговски и енергийни връзки с Иран. Не сме нарушили санкциите“, заяви държавният глава. Той добави, че светът не се върти само около Съединените американски щати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    54 23 Отговор
    ....."той добави, че светът не се върти само около Съединените американски щати.".
    Аааааа нидьей така, че ша та пляскат!
  • 2 Гост

    45 8 Отговор
    Ердоган е гюленист!
  • 3 батко бугар

    28 10 Отговор
    Ах, хасанчо, къде си, да го защитаваш тоя...
    Дерзай резанная молодеж, твой кумир е в затруднение!
    И ако не ти се получи, започни с мантрата "когато турция владееше..."

    Коментиран от #6

  • 4 един

    62 11 Отговор
    Мечтата на Ердоган е светът да се върти около него, никой да не му търси отговорност за нищо, да провежда политика в интерес на себе си и наследниците си. Интересно как през 21 век това явление в южната ни съседка взима огромни размери. Без доказателства обвинява един човек на преклонна възраст за някакъв преврат, за който досега не са дадени убедителни доказателства, преследва и ограбва хора, които нарича "гюленисти", обезверява народа в държавата, която управлява. Всичко това щеше да има някакво оправдание, ако подкрепата за него надхвърляше поне 70%, но далеч не е така, нещата са почти 50 на 50, а негодуванието расте. Много хора попадат в затвори само по подозрение, тревожно и налудничаво. Светът не се върти и около Турция, но Ердоган разсипва държавата и срива постигнатото от Ататюрк, като в същото време говори колко много защитава демокрацията. Дали има нещо крайно нелогично, или това е само мнение?

    Коментиран от #8, #16, #43

  • 5 Хасан

    33 29 Отговор
    В западния свят във всеки бизнес Сащ трябва да си вземе процент от печалбата...Ако не дадеш то веднага почват обвинения че е пране на пари,незаконен,сенчест..Турция има нужда да си диверсифицира доставката на газ от Русия..и това е Иран и Ирак..И заради това е купувал от Иран...та всичко е за пари..ако имаш топки да си защитаваш националния интерес ще правиш Южен поток...ако ли не ще си траеш и каквото ти кажат началниците

    Коментиран от #15

  • 6 Хасан

    37 10 Отговор

    До коментар #3 от "батко бугар":

    ”Турция владееше...”...Турция не е владеела съседни земи..Османската империя владееше

    Коментиран от #40

  • 7 юрист

    9 12 Отговор
    Подмоленистите, освен да се чудят как да уязвят някой държавен глава, за да подменят нечие правителство - защо не вземат да се приберат у тех си да си оправят дереджето, че работата не върви на добре?
  • 8 Хасан

    13 16 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    Това е твое мнение..не разбираш как се върти света...Гюлен не е религиозен духовник ами е проект на Запада от 70те години..основател н комитети за борба срещу комунизма...и е част от Гладио..това са тайни организации които имали за цел да убият всички левии или комунистически интелектуалци..След края на Студената война в Европа се разтуриха но в Турция не....Целта им беше да проникнат в Средна Азия..Узбекистан,Казакистан под прикритие на духовен водач

    Коментиран от #35

  • 9 Българин

    36 1 Отговор
    Тя и България владееше много земи преди да се появи Османската империя,но е тъпо да гледаме назад както прави Ердоган!Нито той,нито ние ще си върнем загубеното!:)

    Коментиран от #10

  • 10 Хасан

    5 27 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Ердоган не гледа назад ...човека гледа напред ,има визия...иска да бъде балансьор между Изтока и Запада..

    Коментиран от #11

  • 11 ha ha ha

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Той балансьор няма как да стане, но виж, понеже застана на правилната страна и спъна здраво кравешките изпражнения, сега се чудят как да му отсекат главата :D

    Коментиран от #12

  • 12 Хасан

    6 22 Отговор

    До коментар #11 от "ha ha ha":

    Турция винаги е водила своя независима политика..Примерно с Кипър..Сащ е бил против,направил е военно ембарго но Турция си е взела своето..
  • 13 ha ha ha

    22 4 Отговор
    Заглавие от Вашингтон „Турски поток“ и „Северен поток-2“ ще засилят енергийната доминация на Русия в Европа. -

    Как да спрат Турски поток, като Ердоган не е БОКО Тъпото и не се подчинява на кралете на кравешките изп*ажнения, а гледа интереса на страната си? ;)

    Коментиран от #14

  • 14 Хасан

    17 10 Отговор

    До коментар #13 от "ha ha ha":

    Ами ”Вълците на Уолстрийт” ако можеха да седнат до кранчето на Северен и Южен поток щяха да подкрепят проекта..но Путин не ги бръсне
  • 15 Глос

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Така и не разбрах, на тебе ерДухан ли ти плаща или си на заплата в МИТ? Питам те, щото защитаваш тУРските интереси от Българки сайт.

    Коментиран от #25

  • 16 Гост 1

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    Почти съм съгласен с теб,освен това което каза за гулен.''Публикувано във факти.бг: Без доказателства обвинява един човек на преклонна възраст за някакъв преврат ''
    Гулен започва през 1963 г. в Ерзурум, където той лично е участвал в създаваненето на асоциация за борба с комунизма.Тази организация на работата на Фетхалах Гулен е в хармония с "антикомунистическата" ориентация, приета от генералния щаб, от правителството, от босненския клас и от цялата държавна администрация.
    През 80-те и 90-те години те се заселват във всички обществени институции, създават собствен капитал, финансова сила и създават бизнесмени.
    През 2000 г. прокурорът на държавната сигурност в Анкара подготвя обвинителен акт за Фетулах Гюлен.Целта на Фетхалах Гулен е да "установи теократична ислямска диктатура във всички системи на държавата, като се произнесе по ислямски решения" в обвинителния акт.

    Коментиран от #18

  • 17 ъэъэъ

    21 2 Отговор
    кои са па американците за да казват на кой да има санкции
  • 18 Гост 1

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гост 1":

    След когато е установен АКП и спечелиха изборите Гулен осъзна, че има доъде голяма възможност да направи стратегически удар на армията.Сатанаха съюзнитчи. Преди да направят стратегически удар на военните полицията, съдебната власт, изпълнителната власт и бюрокрацията беше изцяло в ръцете на този съюз.2006 година обвиненията които бяха насочени към гулен паднаха.След 2007 с Ергенекон с Балйоз съсипаха армията. Този преврат го направиха тези воинитци които дойдоха след Ергенекон с Балйоз ..
    Ердо много добре знаеше какво иска гулен.Много пъти в народното събрание казано( преди 2013) че те ще бъдат проблем за държавата. Те дадоха на тайните на държавата. Поради тези тайни агентите на МИТ в РКК бяха убити...
    Има още много но нъамам време ..
  • 19 Асан

    8 2 Отговор
    Хасан е адски заблуден
  • 20 Зъл

    18 2 Отговор
    Ердо си е типичното мюсли. Проповядва политика и ценности, които той самия потъпква. То и в исляма е така де, бият се в гърдите колко са свято, а убиват хора, изнасилват деца и се оправдават, че ония отгоре така го бил искал. Както се казваше в един филм навремето, Бог е в човешкото съзнание и сърце. Това, дали правиш добро или не, те определя свят човек ли си или лош.

    Коментиран от #24

  • 21 Бесен Язовец

    13 6 Отговор
    Айде и Турция показа среден на САЩ ха-ха-ха тактака за напред все повече държави ше го правят С.К като почне да дава на приятелски държави ядрен арсенал нещата ще си дойдат на мястото хахахахаха
  • 22 стоян георгиев

    4 2 Отговор
    тва вече е сериозно,до тук бяха нещата ала бала ,но тва вече е сериозно и ще има сериозни последствия за турция.американската политика към нея ще се промени драстично!
  • 23 Юриста юри

    6 2 Отговор
    Фащ да го...... Бозава, прекикана нация от истински дебили.
  • 24 Хасан

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Зъл":

    Като те слуша човек ,ще си помисли че Хитлер,Сталин са били мюсюлмани..че мюсюлманин е хвърлил бомба на Хирошима...като че ли Саркози дето разби Либия беше мюсюлманин???..Или пък нобелиста за мир дето разби Сирия ,Обама ,е мюсюлманин
  • 25 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Глос":

    На тебе само агенти ти се привиждат....да не си бил навремето комунист и доносник..и да си търсил в ТКЗС ”врага с партиен билет” !

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Глос

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Мене агенти не ми се привиждат, само за тебе имам подозрения, че си тУРско мекере роботещо за чужди интереси! Така и не отговаряш, кой ти плаща да плюеш по държавата която те е научила да пишеш? Това с ТКЗС и доносниците е много изтъркано и не на място, просто още повече оликваш!

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Глос":

    Това че имам будна човешка съвест,това че съм за приятелски българо турски отношения тебе какво те боли???..аз искам ние да си имаме свои човешки,семейни патриархални ценностти..а ти си за еврогейски отношения...против съм на гей парадите..а ти си за..

    Коментиран от #29

  • 29 Глос

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Е как разбра за какво съм бе?!

    Коментиран от #30

  • 30 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Глос":

    Говориш за обрязани и рязани....в ппдсъзнанието ти има нещо...нормален мъж не може да каже на друг ”рязан,обрязан”
  • 31 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Глос":

    Казваш ми турско мекере ,аз да ти казвам бълхаРИН...???

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бай Ганьо

    6 1 Отговор
    ХАСАН и ГЛОС
    Вие двамата да не сте женени, ако не сте, се вземете. Човек като ви чете диалозите ще помисли, че сте двойка.
    Нищо лично.

    Коментиран от #36

  • 35 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    От време на време току изтряскаш някоя простотия, като " Гюлен не е религиозен духовник ами е проект на Запада от 70те години.." , пък пропускаш да споменеш, че Гюлен и Реджеп са били ортаци, но са разтурили дружбата. Излиза, че и Рджеп е проект на Запада...

    Коментиран от #38

  • 36 Глос

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "бай Ганьо":

    Аз ти отдстъпвам, забавлявай се!!!!!!!!
  • 37 Ghost

    7 1 Отговор
    Смешници! Сравнение с българските политици той защитава интереса на народа и води независима политика. Погледнете кво става в България, всеки ден нови корупционни скандали тръгнали да коментират други държави пропаднали писари

    Коментиран от #41

  • 38 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Разбира се..и Бойко е западен проект...Доган и Бсп руски проект...интереса клати феса...всеки лобира за нещо
  • 39 Хасан

    2 1 Отговор
    Аз правя коментари по статиите а той се засяга...
  • 40 батко бугар

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Защо си мислиш, ако има с какво, че хората (визирам четящите този форум), са достатъчно заблудени, за да не се усетят и ти да прокламираш протурските си интереси и после ни лук ял, ни лук мирисъл да се измъкнеш от кашата с "ми то,... аз такова, пиша и си пия ракията..." Докога турски тролове ще късат плът от задъхващото се тяло на българщината и да се опитват да създават негативни настроения в четящите този форум. Независимо от собственика форумът на факти.бг е в българското интернет пространство и институциите, трябва да се самосезират и свършат малко работа. Пък после в зависимост от резултата, физическото лице с ник Хасан или депортиран в родината си, или в затвора, в зависимост от гражданството си.
    А хасанчо, детенце не много умно, самите вие искате да възобновите османската империя. Твой цитат е, "когато османската..."
    Както ти казах по-рано написах си името ти на подметките си...😁 Щом не искаш да се видим и поговорим🇧🇬

    Коментиран от #42

  • 41 Нови корупционни схеми има

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ghost":

    Нови корупционни схеми има, защото има желание за тегленето им. В други времена нещата щяха да се потулят. Много бавно нещата започват да се подобряват в България. Дано си вземат поука управляващите и да ускорят процесите!🇧🇬
  • 42 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "батко бугар":

    Защо си против свободата на словото,братко българино?не забравяй че в миналото дедите ни се кланяха на един бог Тангра/Танръ!!

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 батко бугар

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хасан":

    А ти защо си само за добри българо-турски отношения?
    Защо не си за добри българо-сръбски или българо-македонски(български) и т.н., и т.н....
    Просто отдалеч ти личи, че те измъчва нещо. Предателите винаги ги мъчи нещо - тая част с предателството! Накрая, след като заработиш доста инфлатираните турски лири, ще имаш късмет ако свършиш, като Наум Шаламанов, щото никой не харесва ПРЕДАТЕЛИТЕ, дори и тия, за които работят!
    Разбра ли братко... чудя се,как да те нарека. Ако е бугар, ти самия се мислиш за друг, ако е другояче може и да се обидиш :-)))
    Но за едно си прав - моите деди са се кланяли на Тангра, ако не си българин - твоите надали!!!

    Коментиран от #45

  • 45 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "батко бугар":

    Нека да си имаш добри българомакедонски отношения..мен не ме засяга...а и Наим не е предател ..той е турчин който беше подложен на етническа асимилация от тоталитарния комунистически режим и отиде в свободния свят ...ако не бяха такива хора ти щеше да целуваш дупето не на Тато а на сина му..като Ким или като Асад...или други комуняги

    Коментиран от #46

  • 46 батко бугар

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Както ти целуваш ... на ердоганчо ли? Не ми говори, какво те засяга и какво не, щото... бедна ти е фантазията... Все пак ако си турско мекере с българско образование е нормално да си плосък горе между ушите, вярно по-малко, но все си оставаш плоско момченце. А ако си етнически турчин, роден и израснал в турция, то си си направо с огледално полиран мозък по рождение. Само в такава страна, може да премахнеш единствения що годе нормален прочит на биологията, в лицето на Чарлз Дарвин и да преподаваш на негово място теократични глупости и да си измислиш, че джихад е мир, след като масово се използва в последните години за други цели.
    Но те твоите единоверци всичките са такива, със сплескани и деформирани глави и почти никакво мислене. Това се доказа от последния опит за преврат - тълпата, под влияние на определени сили успя да потуши един процес, водещ до допълнително демократизиране на страната!
    Но сега ще чуем за това, как този или онзи лидер са велики ... за последното се сети сам, ако можеш.
    И недей да защитаваш доказани измамници, иначе никой не те взема на сериозно, ПРЕДАТЕЛЮ!

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "батко бугар":

    Каква злоба само??каква ненавист??...сигурно заради тая злоба,заради атеизма,заради това че не вярвате в Бог и неговия син Христос

    Коментиран от #50

  • 48 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "батко бугар":

    Ти сигурно си Брад Пит ..красавец...
  • 49 Troqn

    0 0 Отговор
    Tursite ve4e ne iskat erdogan ot 15 godini kradili mng mng ne6ta ako si veren 4ovek nqma6e da pravi6 dalaveri i koito blizo do erdogan tezi hora izpolzvat vsi4ki pomaga6ti vruzki ot durjavata si toest idva za krqt na erdoga za6toto tursiq 6te bu de pol golqm ot kolkoto erdogan misli ...
  • 50 батко бугар

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Едни от най-големите учени на запада са вярващи християни. Това не им пречи да правят открития в своята си област, но ти откъде ще знаеш тия неща. Просто доктрината на християнството не отрича постиженията на съвременната наука. Светът, по който точиш лиги, с влажни очички и се стремиш всячески да ползваш ресурсите и достиженията му е създаден от и базиран на достиженията на тази - християнската наука. Вашия, да се доуточня, приносът за науката от мюсюлманския свят е ограничен до... напр. измисляне на начин, по който иранския бъдещ космонавт да се моли по пет пъти на ден, отчитайки обстоятелството, че мека е под него...
    Това по никакъв начин не ви пречи да се ползвате от благата, създадени от свят, който вие отричате. Кой сега е лицемер? Отричаме света на християнската култура и достижения и се стремим в същото време да го превземем. Имате синдрома на паразита - мисли си, че без него не може да съществува гостоприемника. За да видиш истинската си същност се загледай в кърлежите на кучето!!!

    Коментиран от #51

  • 51 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "батко бугар":

    А с какви цифри пишеш ,”ал гебра ”какво е ,”ал химия”,асттономия..това са мюсюлмански науки...Ами ако от 200 години заграбваш Америка,Близкия изток ,Африка ..трупаш и трупаш техните природни богатсва..разбира се че ще имаш технологии...християнството не можа да озапти алчността...докато при мюсюлмание има хармония между хоратата,между хора и животни,между хора и природа....даже когато колиш курбан искаш прошка че отнемаш живота на добичето

    Коментиран от #52, #53, #54

  • 52 Бай Стамат

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан":

    Хасане стига си писал глупости ! Виждаме че си мюсюлманин и явно не си запознат с Християнството . В Християнството практиката с животните е същата . Кажи ми тогава за отношението на мъжа към жената според религията ти , в която е казано ,че жената не трябва да върви наравно с мъжа а на няколко крачки зад него и как така един мъж може да има по 10 и повече жени , които трябва да му се подчиняват . Ако за теб това отношение към жената е хармонично , то горко й на жена ти .
  • 53 батко бугар

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан":

    Алгебра, момченце не е мюсюлманска, а арабска наука! Цифрите също са арабски. Но да се разберем за едно нещо - ако не беше опожаряването на Александрийската библиотека от твоите предшественици и кражбата на огромен брой древни папируси и книги, още щяхте да броите камилите на пръстите на ръцете и краката си! Не бъди лицемер и се запознай с историята, такава каквато е, а не такава, каквато ти я представят!!!
    Добре щеше и вие да сте като хората, но не ви достига ... малко, но не ви достига.
  • 54 батко бугар

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан":

    А ако си послушен ще ти обясня и откъде идват цифрите, които вие си присвоявате на принципа, че победителите пишат историята...
    Но да си послушен, означава да се съобразяваш, като пишеш глупости из форума и да спреш да вземаш инфлатирани турски лири, да се хванеш да ореш и копаеш, което само можеш. Или да си пасеш овцете... , не това не е за теб, ще ги изгубиш!!!