1 042 7

Комунистическо влияние над чужди компании в Китай

Нарастващи предизвикателства пред бизнеса

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Китай засилва влиянието си върху чуждестранни компании, които са базирани на китайска земя. Китайската комунистическа партия има все по-голяма власт над бизнеса, посочва AsiaNews.

Най-малко 106 000 чужди компании, базирани в Китай, са създали партийни подразделения във фирмите си, за да отговорят на желанието на властите в Пекин. Президентът Си Дзинпин заяви на тазгодишния конгрес на Комунистическата партия, че тя трябва да помага във всички аспекти на живота, включително в частния бизнес.

Амбициозната програма започна преди пет години, а оттогава насам броят на партийните подразделения се е увеличил над два пъти. Много компании виждат в това възможност да умилостивят местните власти, за да вършат спокойно бизнеса си.

Не всички обаче са на тази позиция. Германският бизнес е против тази практика – политиката да се намесва в бизнеса. От Берлин посочиха, че са изправени пред нарастващи предизвикателства в страната, тъй като политическото влияние на Китайската комунистическа партия се увеличава.

Китай


Още по темата

 • Китай изригна срещу Австралия

  Китай изригна срещу Австралия

  Медиите в Австралия непрестанно си измислят истории за китайското влияние в страната. Това обявиха китайски представители, цитирани от ...
  6.12.2017
  4 205
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Даммммм
  Отговор
  1 17:33  03.12.17
  Някой вчера тук пишеше че в Китай нямало комунизъм...
 • кобрети
  Отговор
  2 17:35  03.12.17
  Че то в българия си е така откак на власт са герб....
 • Барчо
  Отговор
  3 17:46  03.12.17
  Ако държавата и у нас се намесваше в бизнеса както там, сега нямаше да плащаме за яхтите, скъпите коли и т.н. на маститите бизнесмени. Нямаше да се изнасят парите на хората чрез чужди търговски вериги извън държавата ни. Щяхме да ядем не буклуци, а истинска храна и децата ни щяха да са здрави, а не на 15 години вече да имат високо кръвно, диабет и т.н. Болниците щяха да бъдат болници, а не търговски дружества. Лекарите щяха да са лекари, а не счетоводители и пациентите щяха да бъдат пациенти, а не клиенти. Сега всичко се обърна на печалбарство без значение това дали вреди на хората или не. Българския народ няма държава, а бандитите. Държавата се превърна в рентиер и нищо повече. Държавните мъже се превърнаха в търгаши, които използват положението си единствено за да се обогатят лично докато са на власт. И за голямо съжаление проф. Иво Христов е напълно прав, че народа ни е дебилизиран в по-голямата си част. Лошото е че това се случва с младата част.

  Коментиран от #5

 • кобрети
  Отговор
  4 17:57  03.12.17
  Да ти напомня ДЪРЖАВАТА се управлява от герб....
 • Ти лично
  Отговор
  5 18:13  03.12.17

  До коментар #3 от "Барчо":

  кое от изброените можеш да произведеш?
 • Барчо
  Отговор
  6 19:14  03.12.17
  Нещо не мога да ти разбера въпроса!!! Да не би обаче да се опитваш да ми казваш че преди 1989 г като не е имало мастити бизнесмени и не е имало нито здравеопазване, нито ток, нито парно, нито самолети, нито телефони. Да не би тогава да сме яли доматите с колците??? Тогава тези неща бяха изключително и изцяло контролирани от държавата и ги имаше в изобилие, както и достатъчно достъпни и за всеки един гражданин на България.

  Коментиран от #7

 • Учуден
  Отговор
  7 23:09  03.12.17

  До коментар #6 от "Барчо":

  Всичко преди 1989 беше песен, само дето фалираме финансово...

Напиши коментар:


Публикувай