478 5

България и Франция си сътрудничат в отбраната и икономиката

Румен Радев се срещна с Еманюел Макрон

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

България и Франция с конкретни договорки за партньорство в областта на отбраната, икономиката и образованието. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев и френския му колега Еманюел Макрон в Париж, съобщи НОВА Тв.

Двамата се срещнаха за втори път в последните три месеца. Работното посещение в Париж е продължение на диалога, който започна през август в Евксиноград.

След кратко тържествено посрещане в Елисейския дворец двамата президенти директно преминаха към темите от дневния ред – икономическо сътрудничество, възможности за инвестиции, партньорството в сферата на отбраната и на образованието. Радев и Макрон обсъдиха също и бежанската криза.

След кратко тържествено посрещане в Елисейския дворец двамата президенти директно преминаха към темите от дневния ред – икономическо сътрудничество, възможности за инвестиции, партньорството в сферата на отбраната и на образованието. Радев и Макрон обсъдиха също и бежанската криза.

„Обсъдихме предизвикателствата пред Европа и нашите общи позиции. Споделихме някои от смелите френски виждания за проблемите в Европа. Българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето общо сътрудничество. България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред ЕС. Проблеми, които изискват ясна визия и смел подход”, заяви след срещата президентът Румен Радев.

„Напълно споделяме приоритета на Франция, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа. Важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана. Това изисква силна обединена отбранителна индустрия. В това отношение България има голям потенциал и в областта на производството и научните изследвания”, каза още държавният глава.

Що се отнася до икономическото развитие, Радев заяви, че България би желала да види много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция у нас. Двамата президенти са обсъдили областите, в които това може да стане най-добре.

„Много важен приоритет е сигурността в миграционната политика. Една от задачите на българското председателство на ЕС е да се предприемат ефективни мерки не само за охрана на нашите лични граници, но и за механизмите, които да се справят с мигрантската криза”, каза още Румен Радев.

България също така подкрепя вижданията на Франция за реформи и усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна силна европейска наука.

Франция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ААА
  Отговор
  1 19:10  04.12.17
  След като прочетох статията "Депутат предложи на партньора си" , погледа ми попадна върху снимката от тази статия. В първият момент направо изтръпнах , че вече не знам какво ще прочета , и за кого.
 • Митю
  Отговор
  2 19:17  04.12.17
  Споделяме приоритетите на Франция аха ,бежанци ...
 • Реалист
  Отговор
  3 19:22  04.12.17
  Генерал Деси няма ли да дига самолета? И без това е само с представителни функции.
 • jambazina
  Отговор
  4 20:40  04.12.17
  България и Франция си сътрудничат за отбраната и икономиката на Франция.

  Коментиран от #5

 • Гостенин
  Отговор
  5 00:08  05.12.17

  До коментар #4 от "jambazina":

  И на България .Френската си е добре.

Напиши коментар:


Публикувай