516 4

Румен Радев: Франция е стратегически партньор

Нашата емиграция в Париж даде световни имена в областта на науката и образованието, на изкуството и културата

Венцислав Михайлов

България и Франция са стратегически партньори и за доверието в двустранните отношения своя голям принос има и българската общност в страната. Това заяви президентът Румен Радев на среща със стотици наши сънародници в Париж. Държавният глава подчерта, че именно доверието е условие за привличането на повече инвестиции у нас и за интеграцията на страната ни в Европа.

„Нашата емиграция в Париж даде световни имена в областта на науката и образованието, на изкуството и културата, художници, певци, танцьори, писатели и продължава да дава блестящи инженери и мениджъри”, каза президентът и призова сънародниците ни никога да не забравят, че завоюваните успехи в тази изключително конкурентна среда са успехи и за България и се постигат с много талант, упоритост и себеотдаване.

Държавният глава приветства усилията на българската общност за признаване на българския език за матуритетен в образователната система на Франция. „Благодаря на моята съпруга, която прие тази кауза и още през лятото, когато г-жа Брижит Макрон бе на посещение със съпруга си в България, постави този въпрос. Имам потвърждение от президента на Франция, че той ще бъде придвижен към френските институции и ще се търси решение в най-близко време“ посочи още президентът.

Румен Радев благодари на българската общност и за създадените множество културно-просветни, информационни, благотворителни дружества и асоциации, а в Париж функционират четири български училища, в които се обучават над 500 деца. „Едно от най-важните неща, които правите, e нашите български деца да не забравят българското четмо и писмо. Всяко българско дете, независимо къде се намира, трябва да има достъп до българско училище, а българската държава трябва да върши своята работа с още много по-голяма активност“, подчерта още в изказването си пред сънародниците ни в Париж президентът Румен Радев.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • начо
  Отговор
  1 09:46  05.12.17
  стиа с тоя мунчо,пишете за деси,костюмчета прическа обувки,всичко
 • Пеньо
  Отговор
  2 10:00  05.12.17
  И като теглим чертата какво излиза-фатмака отишъл на разходка! А утре ще поиска и самолет да покара!

  Коментиран от #3

 • моя страна моя България
  Отговор
  3 10:34  05.12.17

  До коментар #2 от "Пеньо":

  Разходките на "фатмака" са много по-смислени и продуктивни и най-важното - НЕ ИЗЛАГАТ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА, за разлика от разходките на "Тиквоций" и гербаджийската му пасмина.

  Коментиран от #4

 • жщг
  Отговор
  4 11:54  05.12.17

  До коментар #3 от "моя страна моя България":

  Фатмака не излага България пред света когато ходи на разходки напред на зад по света когато няма преводач!!! НО ИМА ЛИ С НЕГО ПРЕВОДАЧ ,СТАВА СТРАШНО ЗА БЪЛГАРИЯ !

Напиши коментар:


Публикувай