399 2

Нено Димов пред ООН: Да работим заедно срещу замърсяването

Трябва да работим заедно за ефективни решения, заяви министърът

Денис Джамбазов

Гаранцията за успех в борбата със замърсяването е всички ние да работим съвместно за ефективни и ориентирани към резултатите решения. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред делегатите на третата сесия на Асамблеята на ООН по околна среда.

Сесията се провежда под мотото „Към свободна от замърсяване планета“ в седалището на Програмата на ООН по околна среда в град Найроби, Кения, в периода 4-6 декември 2017 година. В рамките на заседанието на високо ниво министърът направи изказване, в което представи ангажимента на правителството за повишаване качеството на въздуха.

Едно от основните събития на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС в сектор околна среда ще бъде организираният съвместно с Европейската комисия 21-ви Европейски форум „Екоиновации за качество на въздуха“ (5-6 февруари 2018 г., София), посочи министърът.

ЕС и неговите държави-членки очакват Асамблеята да приеме амбициозна, концентрирана и ориентирана към действия министерска декларация, изразяваща политическия ангажимент за ефективна борба със замърсяването, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В Асамблеята участват европейският комисар по околна среда Кармену Вела, министърът на околната среда на Естония и настоящ председател на Съвета по околна среда Сийм Кийзер, министри на околната среда на държави-членки на ЕС и на ООН.

ЕС и държавите-членки са вносители на проект на резолюция по околна среда и здраве, посветена на взаимовръзките между замърсяването и благосъстоянието. Целта е да се призове Асамблеята да очертае конкретни действия и мерки по специфични въпроси, напр. тежките метали, нарастващото използване на пестициди и изкуствени торове. Замърсяването, здравето и околната среда са неразривно свързани и напредъкът по дневния ред по околна среда означава работа по здравния дневен ред, както и по по-широкия дневен ред по устойчиво развитие.

ЕС и неговите държави-членки искат да допринесат значително по проекти на резолюции, внесени от други страни, свързани с чистотата на въздуха, опазване на почвите, морските отпадъци и др.

Асамблеята на ООН по околна среда е управителният орган на Програмата на ООН по околна среда и е най-високопоставеният световен орган за взимане на решения в областта. Програмата на ООН по околна среда е водещата организация в сферата на околната среда на глобално ниво, която поставя международния екологичен дневен ред.

Кения


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БУМ
  Отговор
  1 14:43  05.12.17
  Брях, и тоя международник като Тиквата! Тръгнал да плямпа за световните проблеми, без да е решил нито един проблем у нас...
 • Русчуклия
  Отговор
  2 14:56  05.12.17
  Само на мен ли ми е смешно, че под егидата на ООН, организация с основен спонсор краволандия, която не подписа дори Киотският протокол, се говори за опазване на околната среда?

Напиши коментар:


Публикувай