1 782 19

Ципрас към Турция: Уважавайте международните закони

Ципрас призова турците да не правят провокации

Денис Джамбазов

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че турското зачитане на международните закони и териториален интегритет на другите страни е предпоставка за стабилни двустранни отношения между Гърция и Турция.

Гръцкият премиер се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, който е на историческа визита в Гърция. Преди това държавният глава на Турция заяви, че Лозанският договор трябва да се преразгледа.

„Различията винаги съществуват. Важно е да изразяваме тези несъгласия по конструктивен начин, без провокации“, заяви гръцкият министър-председател, цитиран от „Екатимерини“.

Турският президент Реджеп Ердоган смята, че Лозанският договор не се прилага справедливо, което според него е основание за преразглеждането му. Държавният глава заяви, че мюсюлманите в Беломорска Тракия са дискриминирани от гърците.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • малко инфо от википедия
  Отговор
  1 16:48  07.12.17
  През май 1920 г. гърците окупират цяла Западна (Беломорска) и Източна (Одринска) Тракия с Одрин, ликвидирайки българските училища и черкви. Българите са интернирани, мобилизирани, прогонвани и малтретирани. На 25.5.1920 г. българи и турци съставят Правителство на националната защита. Няколко месеца въоръжени отряди от българи и турци нападат гърците. В последвалата гръцко-турска война (1919 – 1922) Гърция е победена и губи Източна Тракия (на изток от р. Марица, включително бившия български източен бряг). Върху българското население в Западна Тракия отражение оказват договорите Калфов - Политис и Моллов - Кафандарис от средата на 20-те години. Първата чета на въоръжената съпротивата се сформира през 1919 г. от Георги Поппетков Калоянов от с. Доган-Хисар (Дедеагачко), Димитър Маджаров и Петър Чапкънов. Организираното освободително движение в областта е дело на Вътрешната тракийска революционна организация – (ВТРО). Организаторите на Вътрешната революционна организация (ВТРО) имат за цел, подобно на ВМРО и ВДРО, пълна политическа независимост на цялата Беломорска и Оринска Тракия, която тогава е под гръцка окупация, но малобройното останало след геноцида българско население и връщането на турските войски в последната водят до това, че през ноември 1922 г. провокирана от гръцкия разгром, е създадена Българо-турска вътрешна революционна организация (БТВРО) в Беломорието с главен войвода Таню Николов.
 • малко инфо от википедия 2
  Отговор
  2 16:50  07.12.17
  Въоръжени отреди, образувани най-често в България, нападат гръцки казарми, гарнизони, обекти по жп линии и др. Правителството на Стамболийски оказва подкрепа с оръжие и боеприпаси с надежда да окаже натиск върху Лозанската конференция.
 • малко инфо от википедия 3
  Отговор
  3 17:02  07.12.17
  Гръцките репресии и етническо прочистване срещу българите в Тракия и Македония продължават до освобождаването на тези области през 1941 г. и присъединяването им към България. Военните от разгромената гръцка армия, вместо да са в плен, са оставени от германците свободни в областта, част от тях взаимодействат с ЕЛАС, други формират андартски банди и увличайки местни и най-вече преселници малоазийски гърци на 29-ти нападат и убиват български войници, започват кланета над местните българи. Най-страшните зверства са извършвани над българското население в Драма и околията му. Българи чиновници, учители, свещеници и обикновени хора работещи за повдигнето на областта са особено жестоко, безпощадно избити, наред, без разлика на възраст, пол и занятие. В общинската сграда на Драма гръцките главорези „въстаници“ безмилостно умъртвяват цяла група пленени български полицаи и жени.[14]
 • още малко википедия
  Отговор
  4 17:07  07.12.17
  На 3 май 1941 г. правителството образува Беломорска област с център град Ксанти. В новата административна единица е включена Западна Тракия, Източна Егейска Македония и островите Тасос и Самотраки. В новите земи се завръщат около 100 хиляди български бежанци. Сред българомохамеданското население активна родолюбива и просветна мисия изпълняват дружбите „Родина“. Вземат се мерки за ускорено развитие на образованието в Беломорието. Откриват се гимназии в Дедеагач, Ксанти, Гюмюрджина, Драма, Кавала. Възстановяват се българските черкви. Започва се строителство на обществени сгради. Развиват се съобщенията. Усилено се строят и обновяват шосета и ж.п. линии. Откриват се клонове на българските банки. Започва благоустрояването на градовете в този пренебрегван от гръцката власт размирен и обеднял край. Развива се леката промишленост, особено тютюнопреработването. Влагат се частни и държавни капитали. Военната обстановка и краткото време не позволяват тези начинания да бъдат завършени докрай, но следите им още личат.

 • малко инфо от википедия 4
  Отговор
  5 17:10  07.12.17
  След преврата на 9 септември 1944 г. новата комунистическата власт не дава заповед за изтеглянето на българските войски от Беломорието цял месец, и Съветският съюз смята да включи региона в следвоенните граници на България, още повече, че районът незабавно е посетен съветски разузнавателни части. Но Великобритания особено настоятелно, а донякъде и САЩ, които вече броят Гърция в своята сфера на влияние, заявяват на преговорите за подписване на примирие с България, че предварително условие за подписване на примирие е опразването от българските войски на Беломорска Тракия в 15-дневен срок.
 • ймгймгймгймгймгймгйчгъ
  Отговор
  6 17:16  07.12.17
  ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПЛАН БАЯЗИД НА СТАМБУЛ. ...СПРЯМО ....БЪЛГАРИЯ. ......ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕМ СКОРО. ....БУЛГАРИСТАН. ...НАСЕЛЕН С БЪЛХАРИ. .....

  Коментиран от #8, #19

 • Хасан
  Отговор
  7 17:33  07.12.17
  За какво му е на Турция земята българска???..да си живеем мирно и задружно..да,се отворят границите и хората да си живеят където си искат...да се молят където си искат..който иска да е турчин,който иска да е българин или грък..
 • ВулканиЗатор
  Отговор
  8 17:40  07.12.17

  До коментар #6 от "ймгймгймгймгймгймгйчгъ":

  Голям страх те гони от измислени "планове". Сигурно "писателите" на тези "планове" хвърлят по медиите такива измислици и се хилят на това, как такива като теб си пълнят памперсите... Само дето не разбрах, името си го написа преди или след пълнежа..
 • гмалгалгалгюржюржюржйркй
  Отговор
  9 20:07  07.12.17
  ВУЛКАНИЗАТОР СЛУЧАЙНО ПРАДЯДОТИ ДА Е ЛАЗИЛ ОТДОЛУ НАГОРЕ НА ШИПКА. .......ЩОТО МОЯ Е КАЛИЛ АМУДЖИ В БИТКАТА ПРИ ОДРИН. .....

  Коментиран от #11, #15

 • жмймкйвкймжймг
  Отговор
  10 20:08  07.12.17
  ДА СЕ ЧЕТЕ ...КОЛИЛ ...P.S.
 • 11 22:51  07.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 12 23:06  07.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • мето
  Отговор
  13 01:02  08.12.17
  стига бе и вас ви знаем какви б..... сте
 • 14 01:04  08.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • истината
  Отговор
  15 11:19  08.12.17

  До коментар #9 от "гмалгалгалгюржюржюржйркй":

  !Дедоти е колил кокошки да знаеш от мен !!!! Турция в момента е 80 милиона !!! По-голямата част под 30 години !!! Не са решили не са ни прегазили !!!А ти си вервай на глупостите !!!

 • гост
  Отговор
  16 12:08  09.12.17
  Чули недочулил.Толкова ви е страх от Турският президент Реджеп Ердоган че само като чуете името му и си пълните гащити.Човека иска да се признават правата на мюсюлманите в гърция не става и дума даже за земя.Той ако иска земя ще я вземе докато разберете а и никой няма да се осмели и гък да каже.Не се публикуват и не се превеждат цели изречения а само някои думе от неговото изказване.

  Коментиран от #17, #18

 • Оцалан
  Отговор
  17 03:30  10.12.17

  До коментар #16 от "гост":

  първо да признае човеските права на Курдите в турция...
 • Любопитен
  Отговор
  18 07:36  10.12.17

  До коментар #16 от "гост":

  Имат право, абсолютно всички мюсюлмани да се изнесат в която искат мюсюлманска държава! Защото религията им не допуска разбирателство с други религии! Смятайте, колко са убави мюсюлманите, щом Индия ги събира и ги изхвърля всички от другата страна на Кашмир, и създават Пакистан! 1938 г изхвърлят 60 милиона мюсюлмани! Днес надхвурлят 300,!
 • 19 07:44  10.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай