Last news in Fakti

8 Декември, 2017 07:16 2 766 19

Ердоган дава Бойко Борисов за пример

  • реджеп ердоган-
  • бойко борисов-
  • гърция-
  • турция-
  • пример-
  • църква-
  • мюсюлмани

В Турция нямаме проблеми с християнските храмове, заяви Ердоган

Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията на гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Ердоган, който е първият държавен глава на Турция, който посещава Гърция от 1952 година насам.

В изявлението си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност, чиито права по думите му системно се нарушават. Ердоган посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите.

Турският държавен глава разкритикува Гърция и затова, че години наред се отлага строителството на джамия в Атина. На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър-председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България, съобщи Би Ти Ви.

„В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 година заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Беломорска Тракия", заяви Ердоган.

През първия ден от посещението на Ердоган в Атина доминираха конфликтните проблеми - на първо място искането, което турският президент направи публично за ревизия или осъвременяване на Лозанския мирен договор, в светлината на защитата на правата на мюсюлманското малцинство в Беломорска Тракия.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на Лозанския договор, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. Не може да има ревизия на Лозанския договор, заяви гръцкият премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    13 35 Отговор
    Ердоган е прав..турците и мохамеданите нямат изобщо никакви права там...уж Европа,уж човешки права но реалността е съвсем друга

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Румяна Костова

    43 7 Отговор
    Нагледахме се на човешки права на мюсулманите в Европа.Особено в Швеция.По статистика,премълчавана от пресата,страна на второ място по изнасилвания след Южноафриканската република.Не се засягайте,нямам лошо отношение към българските мюсюлмани.Но ми светва червена лампичка,когато се заговори за човешки права в Европа.

    Коментиран от #7

  • 3 Uflaf

    23 6 Отговор
    Поддръжка и ремонт на стари работещи сгради , исторически паметници и художествени ценности ----Да. Нови --- Не.
  • 4 Aham

    30 12 Отговор
    Турчина да не ми дава за пример една църква в Истанбул. В България има над 1500 джамии!!!! Строят ги и там където е видно, че няма достатъчно поклонници... Гърците са си в правото да не разрешава строежът, както е и в швейцария и други Нормални страни. Който си вярва, не му трябва ни джамия, ни църква, а пък като е приритал толкова, ей там на изток има място, куфарчето и..

    Коментиран от #6

  • 5 пак ли

    27 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове" БРАВО ! Само че е християни ги нямате, както и във всички мусюлмански държави ,където ги подлагате на жесток терор. Само идиоти могат да вярват на тези приказки.

    Коментиран от #12

  • 6 Хасан

    12 17 Отговор

    До коментар #4 от "Aham":

    Хората ако имат нужда от вяра си утоляват тая жажда или в църква,или в джамия или в синанога ...или с чашката!!!...не си проттиив гей браковете но защо си против хората да си строят джамии и да са праведни???...
  • 7 Хасан

    13 21 Отговор

    До коментар #2 от "Румяна Костова":

    Изнасилването е криминален акт ..за един мюсюлманин това е грях...не всички бежанци са мюсюлмани..има и атеисти и езичници...и не може човек с ислямска култура да извърши такъв грях
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Aham

    5 2 Отговор
    Ще ми дава ББ за пример няма що. ББ пощенският гълъб на Ердоган. - ми що не избягаха военните в България, а отидоха в Гърция? Цял свят разбра за слугинажа и метаните на ББ.
  • 10 Грую

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Мой човек това политически похвати. Общото правило е да впишеш в обстановката, където си отишъл след като си емигрирал. Там никой не те е викал. Ти си отишъл по собствено желание бягайки от война, от бедност или от съседите си мюсюлмани. Значи щом си отишъл така спазваш техните правила. Ти да си чул да са издали на някой присъда затова, че е мюсюманин? Западния стандарт след като не си наследствен аристократ е този учиш , работиш, доказваш се и печелиш авторитет и пари и тогава няма да твърдиш, че някой ти ограничавал правата. Като ходиш само да правиш метани в джамията на запад няма да прокопсаш. Тогава по-добре се върни в Турция. Там май тези номера все повече минават!
  • 11 Лост

    7 1 Отговор
    Сещайте се колко е добър Бейко за България щом единствения диктатор в региона дето има апетити към възстановяване на пределите на Османската империя го хвали... И да не забравите пак гласувайте за него за да си довърши делото
  • 12 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "пак ли":

    На всеки християнски празник църквите в Р.Турция са пълни с хора които наричат себе си християни.Ти изглежда не живееш на Земята.
  • 13 Хасан

    3 9 Отговор
    Аз съм за това да се смени генотипа на Запада...все пак западняците са виновни за всички злини..световни войни,робство,колониализъм,гейство,педофилия,епидемии,проституция...всякаква измет има на запад

    Коментиран от #16

  • 14 асан

    7 3 Отговор
    хасан си е сложил един портер на ердоган над леглото и всяка вечер го целува преди да си легне. на тавана пък е сложил карта на османската империя и мастурбира докато я гледа. през това време жена му гледа турски сериали и плаче всеки път като се сети, че в леглото я чака хасанчо, а не някой актьор от сериала.
  • 15 БАЛКАНДЖИЕВСКИ

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Абсолютно си прав братле, редовно ходя в гърция. Ердо наистина има основание да повдигне този въпрос. Гъркът не ще и да чуе за права, абе като при назе . Назначават им готов един Зедим Зенчев и заблуждаваме някои.
  • 16 касапина

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    До поклонниците на Турция: А що не си ходите в Турция, щом толкова си падате по нея а?! Да ви кажа ли? Защото Турция е най-изостаналата държава! Няма толкова елементарна нация! Няма култура, няма изкуство, няма нищо! Дай им оръжия, дай им фанатизъм и нищо повече! Как пък за толкова години, където контактуваха с развити цивилизации в Европа не прихванаха нищо ! Ама нищо, нула! А с военните успехи на Турция не се хвалете, защото Османска империя е едно, а Турция съвсем друго. Ататюрк ви го е казал!

    Коментиран от #17

  • 17 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "касапина":

    Защо англичаните не се прибират на острова си?!Защо руснаците не отиват в Сибир! Защо на американците не им стига своя континент!?..Какво прави Франция в Африка?!.....така и турците...великите сили са такива...
  • 18 касапина

    6 3 Отговор
    Най-изостаналата държава НЯМА КАК ДА Е ВЕЛИКА
  • 19 Севар

    4 3 Отговор
    Хаснчо, скоро кюрдите ще ви покажат колко сте велики !
Новини по държави: