Last news in Fakti

8 Декември, 2017 09:07 2 112 6

Папата редактира „Отче наш“ (ВИДЕО)

  • папа-
  • франциск-
  • молитва-
  • отче наш

Стихът „и не ни въвеждай в изкушение“ би трябвало да се промени на „ и не ни позволявай да се поддадем на изкушението“

Папа Франциск е предложил да се промени текст в основната молитва за християните - „Отче наш“. За това съобщава в. „Дейли мейл“.

Светият отец смята, че в превода на съвременните езици има неточност във фраза, която вярващите могат да разберат неправилно.

Стихът „и не ни въвеждай в изкушение“ би трябвало да се промени на „ и не ни позволявай да се поддадем на изкушението“, смята папа Франциск.

Той смята, че сегашният вариант на молитвата не е точен, защото вярващият може да помисли, че Бог въвежда хората в изкушение.

Проблемът е, че в евангелията молитвата е записана във вариант на гръцки език. В същото време Исус Христос я произнесъл пред своите ученици на арамейски език.

На ход са теолозите и преводачите....

Отче наш

Отче наш, Който си на небесата!

Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство;

да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята;

насъщния ни хляб дай ни днес и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си;

и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия.

Защото Твое е царството и силата, и славата вовеки. Амин!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абв

    7 0 Отговор
    папата е обикновен човек пред Господ , както всички християни и не може да променя свещени текстове както му харесва на него.
    Ако това е вярна новина , това искане е немислимо.
  • 2 реалист

    3 1 Отговор
    Ами то и тази религия от как се е появила само редакции и промени търпи .
  • 3 Бари

    3 2 Отговор
    Католиците промениха "Символа на Вярата "
  • 4 345денонощен

    2 0 Отговор
    Православие ! Япончик е патриарх.
  • 5 Александър

    5 0 Отговор
    В молитвата пише " и не въведи нас в изкушение, но ни избави от лукавия", което се разбира да ни предпази от изкушения, които са от лукавия. Така че много ясно и точно е написано .
  • 6 християнин

    1 0 Отговор
    Никой човек НЯМА право да променя текстове от Святата Библия! НИКОЙ! А онзи, който се е взел за наместник на Господ Исус Христос на земята, римския папа, ще получи достоен дял за всичките изгорени на клада и измъчвани от инквизицията Божии люде. Йезуитите не стоят със скръстени ръце, а работят за прослава на своя господар, който не е Господ Исус Христос. Ръцете им са оплискани с кръвта на Христовите мъченици, които са "преселили" в Божието царство преждевременно... Нищо не се е променило в доктрината на католическата църква, когато казват мир и любов с протестантите. Купените и измамени водачи на вярващи, предадоха голяма част от християнския свят. Християни, отворете си Библиите, очите и ушите и не се поддавайте на фалшив мир с Рим.
Новини по държави: