1 296 6

Папата редактира „Отче наш“ (ВИДЕО)

Стихът „и не ни въвеждай в изкушение“ би трябвало да се промени на „ и не ни позволявай да се поддадем на изкушението“

Венцислав Михайлов

Папа Франциск е предложил да се промени текст в основната молитва за християните - „Отче наш“. За това съобщава в. „Дейли мейл“.

Светият отец смята, че в превода на съвременните езици има неточност във фраза, която вярващите могат да разберат неправилно.

Стихът „и не ни въвеждай в изкушение“ би трябвало да се промени на „ и не ни позволявай да се поддадем на изкушението“, смята папа Франциск.

Той смята, че сегашният вариант на молитвата не е точен, защото вярващият може да помисли, че Бог въвежда хората в изкушение.

Проблемът е, че в евангелията молитвата е записана във вариант на гръцки език. В същото време Исус Христос я произнесъл пред своите ученици на арамейски език.

На ход са теолозите и преводачите....

Отче наш

Отче наш, Който си на небесата!

Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство;

да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята;

насъщния ни хляб дай ни днес и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си;

и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия.

Защото Твое е царството и силата, и славата вовеки. Амин!

Италия


Още по темата

 • Сензация: „Отче наш“ - с грешен превод?

  Сензация: „Отче наш“ - с грешен превод?

  Делата и думите на Исус от днешна гледна точка понякога изглеждат странни и дори объркващи. Веднъж ще прокълне смокиново дърво, друг път ще буйства в ...
  18.12.2017
  1 664
  16

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • абв
  Отговор
  1 16:28  08.12.17
  папата е обикновен човек пред Господ , както всички християни и не може да променя свещени текстове както му харесва на него. Ако това е вярна новина , това искане е немислимо.
 • реалист
  Отговор
  2 17:44  08.12.17
  Ами то и тази религия от как се е появила само редакции и промени търпи .
 • Бари
  Отговор
  3 18:50  08.12.17
  Католиците промениха "Символа на Вярата "
 • 345денонощен
  Отговор
  4 18:51  08.12.17
  Православие ! Япончик е патриарх.
 • Александър
  Отговор
  5 19:19  08.12.17
  В молитвата пише " и не въведи нас в изкушение, но ни избави от лукавия", което се разбира да ни предпази от изкушения, които са от лукавия. Така че много ясно и точно е написано .
 • християнин
  Отговор
  6 10:32  21.11.18
  Никой човек НЯМА право да променя текстове от Святата Библия! НИКОЙ! А онзи, който се е взел за наместник на Господ Исус Христос на земята, римския папа, ще получи достоен дял за всичките изгорени на клада и измъчвани от инквизицията Божии люде. Йезуитите не стоят със скръстени ръце, а работят за прослава на своя господар, който не е Господ Исус Христос. Ръцете им са оплискани с кръвта на Христовите мъченици, които са "преселили" в Божието царство преждевременно... Нищо не се е променило в доктрината на католическата църква, когато казват мир и любов с протестантите. Купените и измамени водачи на вярващи, предадоха голяма част от християнския свят. Християни, отворете си Библиите, очите и ушите и не се поддавайте на фалшив мир с Рим.

Напиши коментар:


Публикувай