1 956 10

Нарочно ли го прави Тръмп?

Доналд Тръмп рискува да разпали нов пожар в Близкия изток

Deutsche Welle

Едва ли не цял свят предупреждаваше президента на САЩ да не взима това решение: палестинците, арабските и мюсюлманските страни, но също така Германия, Великобритания, ЕС, Русия и дори папата. Критика срещу тези планове се чу и в Израел от страна на авторитетния вестник „Аарец", а също така и от Централния съвет на евреите в Германия. Всичко това обаче не спря Доналд Тръмп.

Той си беше запушил ушите. Без да обръща внимание на всички предупреждения и на опасенията от нова ескалация на насилието в Близкия изток, президентът изпълни предизборното си обещание и едностранно призна Ерусалим за столица на Израел. Това решение включва и преместването на американското посолство от Тел Авив в града, който не само евреите, но и християните и мюсюлманите смятат за „свещен".

Унижение за палестинците

Не на последно място решението има и особено символична тежест, защото мнозина араби и мюсюлмани – включително и далеч извън палестинските територии – ще го възприемат като тежко унижение и политическо поражение. Всичко, свързано с Ерусалим, открай време нагнетява политическите и религиозните емоции в региона. В политическо отношение САЩ демонстративно и без никаква нужда нарушават дългогодишния мълчалив консенсус в международната близкоизточна дипломация, според който статутът на Ерусалим ще бъде изяснен едва в хода на окончателното мирно уреждане на конфликта. Защото нека не забравяме, че и палестинците искат Източен Ерусалим за столица на една своя бъдеща държава. Със сегашното решение на Тръмп САЩ освен всичко друго се превърнаха и в единствената страна, която по този начин признава израелската окупация на Източен Ерусалим, извършена в противоречие с международното право.

Така Тръмп твори свършени факти и буквално натиква в лицето на палестинците и на арабско-ислямския свят тяхното собствено безсилие и слабостта им. Гневни демонстрации, изблици на насилие, терор, протестни ноти, прекъсване на политическите контакти и на дипломатическите отношения – реална е заплахата от какви ли не тежки последствия, единствената отговорност за които ще носи президентът на САЩ, взел това нелепо и изключително опасно решение. Политически то не може да бъде оправдано по никакъв начин. С него Тръмп по произволен и много опасен начин отново разпалва Близкоизточния конфликт.

Безсилни срещу оста САЩ-Израел

Независимо от всички протести, Тръмп едва ли по какъвто и да било начин ще ревизира решението си. И бъдещата палестинска държава – ако изобщо се състои – ще бъде не само принудена да си търси нова столица, но и да направи редица други болезнени отстъпки. В момента връзката между Израел и САЩ е толкова силна, че палестинците и арабите са безсилни срещу нея. Да не говорим, че мнозина арабски лидери само привидно демонстрират солидарност с „палестинските братя", докато в същото време си имат съвсем други приоритети.

Например една от ключовите сили в региона, Саудитска Арабия, наистина своевременно предупреди президента на САЩ да не предприема едностранни стъпки по статута на Ерусалим. В момента обаче саудитците внасят масивни промени в своята властова машина и все по-ожесточено се борят срещу нарастващото влияние на своя геостратегически враг Иран. А за целта много им трябва силен партньор като Тръмп. Да не говорим, че въпреки липсващите дипломатически отношения зад кулисите те търсят и сътрудничество с Израел, който от своя страна също смята Иран за сериозна опасност.

Всички са губещи

Да, мнозина се надяват, че Саудитска Арабия може да бъде „кръстник" на един бъдещ близкоизточен мир. Но сегашното решение на Тръмп за дълго време напред ще блокира какъвто и да било напредък в тази посока. Пък и на управниците в Рияд съдбата на палестинците всъщност им е съвършено безразлична. Същото важи и за управниците в Техеран, които зад пропалестинската си реторика прикриват своите собствени властови амбиции и омразата си срещу Израел.

Тръмп каза, че със сегашното си решение САЩ просто приемат реалните дадености и продължават да работят за мир в Близкия изток. Подобно изявление си е чист цинизъм. Защото от това, което предстои, в еднаква мяра ще пострадат както палестинците, така и израелците.

САЩ


Още по темата

 • САЩ не печелят нищо от признаването на Ерусалим

  САЩ не печелят нищо от признаването на Ерусалим

  Президентът Доналд Тръмп нямаше абсолютно никакво оправдание да вземе такова решение. Единственото желание на Тръмп е да угоди на неговите избиратели ...
  7.12.2017
  1 284
  11
 • Напрежение между САЩ и Палестина

  Напрежение между САЩ и Палестина

  Съединените американски щати предупредиха Палестина да не отменят планираните разговори между вицепрезидента Майк Пенс и палестинския президент ...
  8.12.2017
  3 122
  19
 • От Турция: Ерусалим е наш

  От Турция: Ерусалим е наш

  Хиляди души излязоха в Турция на протест срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел, съобщи агенция ...
  8.12.2017
  2 437
  51
 • Палестинска ракета е ударила израелския град Сдерот (ВИДЕО)

  Палестинска ракета е ударила израелския град Сдерот (ВИДЕО)

  Ракета, изстреляна от ивицата Газа, е ударила снощи израелския град Сдерот, съобщи израелската армия. Само за ден Израел беше обстрелян с три ...
  9.12.2017
  2 818
  21
 • Европа скочи на САЩ

  Европа скочи на САЩ

  Пет европейски държави се обявиха срещу решението на САЩ да премести своето посолство от Тел Авив в Ерусалим, съобщи ДПА. Според Великобритания, ...
  9.12.2017
  3 331
  12
 • Арабската лига срещу Тръмп за Ерусалим

  Арабската лига срещу Тръмп за Ерусалим

  Арабската лига призова Вашингтон да анулира решението си за Ерусалим. Това стана след продължително заседание на организацията в египетската столица ...
  10.12.2017
  1 123
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петър
  Отговор
  1 07:57  09.12.17
  Не е нарочно, без да иска го направи
 • Атакист в действие
  Отговор
  2 08:10  09.12.17
  Сега всичките комуняги и русофили дето не давахте и дума да се каже срещу ''чичко ви Дони'' /както го наричате понеже е супер-приятелят на Путин/ да не вземете да се ядосвате и да го плюете!!:):) Не бива така, поддържайте си го докрай, не си нарушавайте принципите и не му се нервирайте, не се раздвоявайте - той е вашият ''чичко Дони'':):):)
 • Бай Гуньо
  Отговор
  3 09:09  09.12.17
  Не си мислете, че успелите хора са тъпи. В неговата книга искуството на преговорите предлага следната стратегия " Заявяваш нещо невъзможно и скандално, което няма как да стане и след това правиш реалното си предложение, на което всички се радват. Това е просто неговия филм.

  Коментиран от #4

 • Факира Мити
  Отговор
  4 09:34  09.12.17

  До коментар #3 от "Бай Гуньо":

  Един магьосник никога не разкрива Всичко ;

 • Българин
  Отговор
  5 10:10  09.12.17
  дойче веле е арабска медия, защитават само бежанци, палестинци и друга сган. Йерусалим е столица на Израел!

  Коментиран от #6

 • баса
  Отговор
  6 11:58  09.12.17

  До коментар #5 от "Българин":

  Добре де, след като всички твърдят, че Бог е един, след като всички тези религии считат Йерусалим за свещенн град, защо се карат и трепят, след като по този начин опровергават и че Бог е един и че почитат този град, това не мога да схвана? И не мога да разбера тия хора имат ли ум, за да се карат за тия неща? Според мен, Дявола е обхванал умовете на всички тези хора и се забавлява с това. Йерусалемх е древен град, разрушаван от римляните, после построен наново. След като всички го почитат, защо се карат? Прилича на бизнесс това нещо.

  Коментиран от #7

 • Българин
  Отговор
  7 12:31  09.12.17

  До коментар #6 от "баса":

  Още преди да се появи Библията, Йерусалим е бил еврейски град, а Израел е обетованата земя на евреите! Тогава исляма дори не е съществувал! Ислямските гадове се появяват 1000 години по-късно и завладяват Близкия изток, като избиват масово християните и евреите по тези земи, това е и причината за Кръстоносните походи.

  Коментиран от #8

 • Да да
  Отговор
  8 14:52  09.12.17

  До коментар #7 от "Българин":

  Един вид исляма е отговорът на дявола срещу доброто.
 • ттков
  Отговор
  9 15:39  09.12.17
  ФАЩ (ционистите, които управляват кравария) спешно се нуждаят от война, за да пренесат вътрешните проблеми навън. Трябва да пуснат и печатницата на пълни обороти, както и да произвеждат много, много оръжия за задоволяване на оръжейното лоби. Признаването на Свещеният град за столица на юдеите е поредното доказателство, че ционистите са едноличните властелини на света. Става дума за онези 10 чифутски фамилии, които владеят 90% от всички пари, злато и природни ресурси на Земята. За съжаление май отново ще се наложи да се появи някой, като онзи с мустачките, за да започне прочистване. Нещата излизат извън контрол и явно без леене на кръв няма да мине. Лошото е сега, че цялата земя е сложена на карта. Ядрената война може да унищожи всички. На там отиват нещата...
 • Русчуклия
  Отговор
  10 10:46  10.12.17
  За всички е ясно, че трамп е решил да гледа сеира, като хвърли във война трите религии и то в мястото на Божият гроб.

Напиши коментар:


Публикувай