801 0

Правата на гражданите на ЕС са гарантирани

Сериозен напредък в преговорите за Брекзит

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че постигнатото споразумение с Брюксел гарантира правата на близо три милиона граждани от ЕС във Великобритания и на един милион британци в страните от ЕС, пишат британските медии.

Тя потвърди, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след излизането на Великобритания от блока. Това бе един от въпросите, по които Лондон и Брюксел дълго време не успяваха да постигнат споразумение.

От Европейската комисия също потвърдиха, че е постигнат напредък в преговорите за Брекзит. ЕК е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области, определени в Насоките на Европейския съвет от 29 април 2017 година.

Преговарящият на Съюза изказа уверения, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен. Правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство на Стария континент, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от общността.

Северноирландската Демократична юнионистка партия остана доволна от постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел за границата с Република Ирландия. Жан-Клод Юнкер коментира, че постигнатото споразумение е справедливо, но подлежи на одобрение от държавите в ЕС. По неговите думи комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част.

Великобритания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай