505 0

Туск: Най-голямото предизвикателство предстои

Ние сме готови да започнем преговори за по-близко сътрудничество, заяви Туск

Снимка: БТА/ XINHUA
Снимка: БТА/ XINHUA
Денис Джамбазов

След като Европейската комисия оповести тази сутрин, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че заключението му позволява да изготви проектонасоките за Европейския съвет на 15 декември. Тези насоки вече са изпратени на държавните и правителствени ръководители.

Ето какви предложения отправи председателят на ЕС Доналд Туск: "Първо трябва да започнем преговори по преходния период, така че бизнесът и хората да са наясно със ситуацията. Второ - искаме преговори с Обединеното кралство по повод бъдещите ни отношения", предаде БНР.

По конкретно Туск припомни, че Обединеното кралство е поискало преходен период от две години, през който да остане в общия пазар в Митническия съюз: "Предлагам през този период Великобритания да зачита всички европейски закони, в това число и новите, бюджетните си ангажименти, правния контрол, както и всички произтичащи от това задължения", каза Туск, като изрично подчерта, че през този период решенията ще се вземат от 27-те страни без участието на Обединеното кралство.

По повод бъдещите отношения между Великобритания и Европейската общност Туск поиска повече яснота как ги вижда Обединеното кралство след излизането си от общия пазар и Митническия съюз: "От наша страна ние сме готови да започнем преговори за по-близко сътрудничество в областта на търговията, борбата срещу тероризма, трансграничната престъпност, отбраната и сигурността. За да стане това обаче, Европейският съвет трябва да изработи допълнителни насоки през следващата година", каза председателят на Европейския съвет и подчерта, че най-голямото предизвикателство предстои, въпреки постигнатия напредък.

Белгия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай