577 4

Мария Габриел даде старт на проект, подкрепящ студенти

Насърчавам компаниите да се включат в схемата, заяви Мария Габриел

Денис Джамбазов

Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел даде в Брюксел официалния старт на пилотния проект на Европейската комисия, наречен "Цифрова възможност". Целта на тази дългоочаквана схема е да подкрепи настоящи и завършили студенти, които - независимо от тяхната специалност, да направят стаж в чужбина и да придобият практически опит и цифрови умения в области като киберсигурността, големите данни, квантовите изчисления или пък онлайн маркетинга.

"Този ден е особено важен за мен. С началото на схемата "Цифрова възможност" отправяме силно послание за подкрепа към най-големия капитал на всяко едно общество – младите хора. С този проект ще ги насърчим да се научат как да използват всички възможности, които предоставят цифровите технологии. Те трябва да разберат как работят тези технологии, да знаят какво се крие зад екрана, да програмират и развиват умения, необходими им за живота и професионалното развитие. Насърчавам компаниите да се включат в схемата, да работим заедно за нейния успех и в резултат да се поздравим с добре подготвени за цифровите предизвикателства млади европейци, от каквито имат нужда нашите цифрова икономика и общество", коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Новата пилотна инициатива се финансира от "Хоризонт 2020" в размер на 10 милиона евро. Първите стажове по схемата, която ще бъде реализирана в рамките на програма "Еразъм +", ще стартират от средата на 2018 година. До 6 000 младежи ще се възползват от тази пилотна програма, която ще продължи до края на 2020 година.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 22:41  10.12.17
  Всички луди - на борба за мир и световен комунизъм!
 • 004
  Отговор
  2 22:49  10.12.17
  За съжаление в България вилнее т.н. цифромания, която се проявява единствено в увеличаване на цените на всичко, което има начислено ДДС. Така че цифрова икономика и не знам си какви "цифрови бла-бла" имат отдавна почва унас.
 • 3 23:22  10.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пурко
  Отговор
  4 23:55  10.12.17
  Е в крайна сметка тая тиквена семка Мария ли е, или Габриел?

Напиши коментар:


Публикувай