Last news in Fakti

12 Декември, 2017 07:42 1 049 1

ООН: Иран спазва задълженията си по ядреното споразумение

  • гасем сулеймани-
  • иран-
  • сащ-
  • оон-
  • ядрено споразумение

Договорът е най-добрият начин да се гарантира, че иранската ядрена програма е само за мирни цели, посочва генералният секретар Антониу Гутериш

ООН: Иран спазва задълженията си по ядреното споразумение - 1
Снимки: БТА/АР

Иран изпълнява изцяло международното споразумение от 2015 г. за ядрената му програма. Това се казва в доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, внесен в Съвета за сигурност. В доклада няма отговор на въпроса дали ракетите, изстреляни срещу Саудитска Арабия от бунтовниците хуси в Йемен, са били ирански, предаде Reuters.

Това споразумение е най-добрият начин да се гарантира, че иранската ядрена програма е само за мирни цели, посочва Гутериш в доклада, който ще бъде обсъждан в Съвета за сигурност на 18 декември.

Неотдавнашният отказ на президента на САЩ Доналд Тръмп да потвърди, че Техеран спазва ангажиментите си по ядреното споразумение, за съжаление създаде значителна неяснота за бъдещето на това споразумение, сключено между Иран и шестте големи сили - САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия, посочва Гутериш. Наред с това той изтъква досегашния ангажимент на Вашингтон да зачита споразумението.

ООН: Иран спазва задълженията си по ядреното споразумение

Тръмп прехвърли на Конгреса отговорността да реши дали да наложи или не санкции на Иран. Евентуално налагане на санкции би изложило на опасност бъдещето на споразумението.

В доклада Гутериш отново изразява недоволство, че иранският генерал Гасем Сулеймани, командващ на силите на Иранската революционна гвардия за операции в чужбина, нарушава забраната на ООН за свободно движение и продължава да ходи в Ирак и Сирия.

ООН: Иран спазва задълженията си по ядреното споразумение

По въпроса дали ракетите, изстреляни от йеменските бунтовници хуси срещу Саудитска Арабия са били ирански, Гутериш посочва в доклада, че след като бъдат готови анализите на събраната информация, секретариатът на ООН ще докладва пред Съвета за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    1 0 Отговор
    САЩ си търсят повод за война