864 0

Шешел: Трибуналът в Хага вече не ме интересува

Сърбинът отказа да участва в съдебното заседание чрез видеовръзка и дори няма да го гледа

Анатоли Стайков

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел потвърди, че няма да присъства на заседанието на съда в Хага, на което ще бъде разгледана жалбата срещу оправдателната му присъда по обвинения за военни престъпления, предаде "Танюг".

Жалбата ще бъде гледана пред международния остатъчен механизъм, създаден да довърши делата на Международния трибунал за бивша Югославия.

"Трибуналът в Хага вече не ме интересува. Никога няма да отида там доброволно. Ако ме искат, властите трябва да решат дали да ме предадат или не. Могат да ме предадат само вързан и в клетка", каза Шешел за сръбската телевизия "Пинк".

Той добави, че е отказал да участва в съдебното заседание чрез видеовръзка и дори няма да го гледа, а ще чака да му изпратят решението по пощата.

По думите на Шешел, трибуналът може да потвърди или отхвърли неговата присъда, но не може да я промени, без процесът да бъде върнат отначало. Той каза още, че е нарушено правото му на съдене в разумен срок, както и много други негови права.

Шешел бе обвинен, че използвайки език на омразата, е подстрекавал и подкрепял извършването на военни престъпления в Хърватия и Босна и Херцеговина по време на военните конфликти и прогонването на хървати от сръбската област Войводина.

Той лежа в затвора на трибунала почти 12 години, от февруари 2003 г., когато се предаде и доброволно отиде в Хага, до ноември 2014 г., когато бе пуснат да се защитава на свобода заради влошеното му здравословно състояние.

През март 2016 г. Международният трибунал го освободи от отговорност по обвиненията за военни престъпления, а през май прокуратурата на трибунала обжалва присъдата пред международния остатъчен механизъм. В момента Шешел е лидер на Сръбската радикална партия и е депутат в сръбския парламент.

Сърбия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай