387 0

Мадрид: Очакваме цивилизован диалог с Каталуния

"Тези хора решиха, че са над закона и могат да правят каквото си поискат", заяви премиерът Рахой

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Испанските власти се надяват на цивилизован диалог с каталунското правителство, което ще бъде съставено в резултат на регионалните избори на 21 декември. Това заяви в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента) премиерът на страната Мариано Рахой, цитиран от Reuters.

Той разчита, че ще може да бъде установен "нормален и цивилизован диалог" в рамките на закона с новите каталунски власти.

Според Рахой случилото се в Каталуния е свързано с това, че редица управници "решиха, че в автономната общност конституцията няма сила, измислиха ново законодателство и пренебрегнаха решенията на съда".

"Тези хора решиха, че са над закона и могат да правят каквото си поискат", добави премиерът, като изрази надежда, че нещата скоро ще се нормализират.

Междувременно намиращият се в ареста бивш вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас изпрати послание до Рахой с искане за диалог, предаде ТАСС, цитирайки испанския вестник "Вангуардия".

"Каквито и да бъдат резултатите, аз настоявам вие да се откажете от пътя на репресиите и да тръгнете по политически път", казва Жункерас в писмото си. Според него "е необходимо разногласията да се уреждат чрез диалог, с взаимно уважение и признание". "Така поне винаги са мислели демократите, а както разбирам, вие също", отбелязва той.

Жункерас, който е и лидер на партията "Леви републиканци на Каталуния", бе арестуван на 2 ноември. Заедно с още редица каталунски политици той е обвинен от испанската прокуратура в бунт, противодържавна дейност и разхищение на средства.

Испания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай