13 Декември, 2017 15:20 805 0

Мадрид: Очакваме цивилизован диалог с Каталуния

  • мариано рахой-
  • испания-
  • каталуния-
  • независимост

"Тези хора решиха, че са над закона и могат да правят каквото си поискат", заяви премиерът Рахой

Мадрид: Очакваме цивилизован диалог с Каталуния - 1
Снимки: БТА/АР

Испанските власти се надяват на цивилизован диалог с каталунското правителство, което ще бъде съставено в резултат на регионалните избори на 21 декември. Това заяви в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента) премиерът на страната Мариано Рахой, цитиран от Reuters.

Той разчита, че ще може да бъде установен "нормален и цивилизован диалог" в рамките на закона с новите каталунски власти.

Според Рахой случилото се в Каталуния е свързано с това, че редица управници "решиха, че в автономната общност конституцията няма сила, измислиха ново законодателство и пренебрегнаха решенията на съда".

Мадрид: Очакваме цивилизован диалог с Каталуния

"Тези хора решиха, че са над закона и могат да правят каквото си поискат", добави премиерът, като изрази надежда, че нещата скоро ще се нормализират.

Междувременно намиращият се в ареста бивш вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас изпрати послание до Рахой с искане за диалог, предаде ТАСС, цитирайки испанския вестник "Вангуардия".

"Каквито и да бъдат резултатите, аз настоявам вие да се откажете от пътя на репресиите и да тръгнете по политически път", казва Жункерас в писмото си. Според него "е необходимо разногласията да се уреждат чрез диалог, с взаимно уважение и признание". "Така поне винаги са мислели демократите, а както разбирам, вие също", отбелязва той.

Жункерас, който е и лидер на партията "Леви републиканци на Каталуния", бе арестуван на 2 ноември. Заедно с още редица каталунски политици той е обвинен от испанската прокуратура в бунт, противодържавна дейност и разхищение на средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: