14 Декември, 2017 16:03 909 0

Белгия няма да екстрадира Пучдемон

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • независимост-
  • мариано рахой-
  • испания

Каталунският лидер все още може да бъде арестуван в Испания, тъй като делата срещу него в страната не са прекратени

Белгия няма да екстрадира Пучдемон - 1
Снимки: БТА/АР

Белгийски съд прекрати процедурата за екстрадиране на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима други сепаратисти към Испания. Новината предаде TAСС, като цитира адвоката на бившия регионален премиер.

Съдия в Брюксел обяви процедурата за неоснователна, след като на 5 декември съдия от испанския Върховен съд отмени издадените европейски заповеди за арест.

С прекратяването на процедурата отпадат и ограниченията върху свободата на придвижване на петимата сепаратистки лидери, наложени им белгийския съд в рамките на процедурата за екстрадиране. Тези политици отидоха в Брюксел на 30 октомври, след като правителството в Мадрид пое контрола над Каталуния.

Петимата все още може да бъдат арестувани в Испания, тъй като делата срещу тях в страната не са прекратени.

Белгия няма да екстрадира Пучдемон

Ден след обявяването на изненадващото решение на испанския съдия Пучдемон обяви, че засега планира да остане в Белгия, но не изключва да се върне в Испания след регионалните избори в Каталуния, насрочени за 21 декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: