14 Декември, 2017 18:12 2 078 9

Ударно даваме български паспорти на македонци

  • паспорти-
  • македония-
  • илияна йотова

Вицепрезидентът в Скопие: 2017 година е най-успешна за отношенията между България и Република Македония

„2017 година бележи един съвършено нов етап в развитието на двустранните отношения между Република България и Република Македония. Оттук нататък трябва да гледаме напред, какво можем да оставим на поколенията, да им създадем такива условия, че да останат в родните си страни, защото демографският проблем е еднакво страшен и за двете страни.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в българското посолство в Скопие с представители на българските дружества в Република Македония.

„Първите стъпки са направени, но най-важен е моментът, когато Договорът за добросъседство ще бъде ратифициран от двата парламента и когато заработи договорената съвместна комисия“, отбеляза вицепрезидентът, цитирана от пресслужбата на държавния глава.

По думите й със съвместни инвестиции, с трансгранични проекти можем да осигурим просперитет и заетост, градовете и селата ни да изглеждат по начина, по който искаме.

„По време на председателството на Съвета на ЕС България има енергията и волята да успее да покаже на Европа, че процесът на Югоизточното разширяване си е струвал. Най-добре можем да обясним на нашите европейски партньори защо е важно страните от Западните Балкани да бъдат в Европейския съюз. Към тази част на Европа се гледа с големи резерви и моята страна ще защити убедително аргументите и критериите за приемането на Република Македония в Европейския съюз, когато бъде взето политическото решение за това“, увери Илияна Йотова.

Присъстващите, сред които и много млади хора, споделиха с вицепрезидента своите тревоги. Йотова е убедена, че случаите на дискриминация ще останат в миналото. „Всеки български гражданин, независимо къде се намира, има своите права, които ние ще защитим на всяка цена“, категорична бе Илияна Йотова.

„Процедурата за получаване на българско гражданство съвсем скоро ще бъде ускорена с готвените промени в закона“, обеща вицепрезидентът, като изрази задоволство от факта, че настоящият екип работи много добре съвместно по процеса на даване на българско гражданство. 71 524 македонски граждани са получили български паспорти от 2001 г. насам, а от началото на мандата на президентския екип този брой е 1184.

Вицепрезидентът покани в края на януари 2018 г. за среща представители на българските дружества в Македония. Тогава ще се проведат и разговори с представители на българските исторически диаспори.

В делегацията, водена от вицепрезидента, е и секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

По-късно вицепрезидентът присъства на обявяването на инициатива за създаването на Българо-македонски бизнес клуб. „Надяваме се скоро да видим първия реализиран проект“, приветства инициативата Илияна Йотова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МЕКЕРЕ

    17 4 Отговор
    Ние им даваме паспорти - те ги взимат плюят ни и водят долна пропаганда срещу нас ! Еее това някой да го обясни .
  • 2 само почакай

    20 1 Отговор
    Веднага щом ги приемат в Европа, ще видите че тия ще мерят полицаите ни на границата с паспорти и лични карти! Давате им документи за които всички знаем че ще бъдат после осквернени! Времето ще покаже!
  • 3 😀😀😀

    11 4 Отговор
    Касата на БСП трябва да се пълни отнякъде, а македонците бутат рушвети за паспорти. Напоследък не са във властта червените и съвсем я окъсаха само на заплати.
  • 4 Петър

    3 4 Отговор
    Тая си е жив циганин
  • 5 Будалата

    5 2 Отговор
    Мараба, аз дъщо взех български пашапорт. Доста албанци взехме, останалитр събират парите и те ще се сдобият с пашапорти. Брей много скъпо бе джанъм , то бива бива ама две гофинимтребе да събирам теьи пари. А за цяла албания като се снабди с бг пашапорти , тогаа ще бъдев еуропа
  • 6 гостът

    2 0 Отговор
    Ударно даваме български паспорти и на терористи.Абе кой каквото иска даваме стига да си плати.Тия кратуни в парламента продадоха държавата за собствената си облага.
  • 7 мамо аз съм пилот

    5 1 Отговор
    да се отмени двойното гражданство и тогава ще се види кой е българин и кой не
  • 8 Говорил тирджия с """"" македонец""""

    0 0 Отговор
    В Швеция в кораб попитах един""""" македонец""" защо си взел наш паспорт след като не се чувстваш БЪЛГАРИН, всички искаме европейски паспорт, и вие с румънците пуснахте изтребителите да бомбардират Белград, и затова станахте европейци, така че знаеш истинат!
  • 9 некойси

    1 0 Отговор
    Те пак ще твърдят че са макета, марсианци или каквато им върви пропагандата, въпросът е да вземат паспортите и да тръгнат по Европа.
Новини по държави: