1 161 8

Глобяват със 174 EUR велосипедисти в Белгия

Мария де Брабандере

Полицията в белгийския град Антверпен започна масирана кампания срещу опасни велосипедисти. На прицел са собственици на колелата без светлини и светлоотразители, колоездачи, които говорят по мобилния си телефон, докато въртят педалите, тези, които преминават на червено на светофар или пък карат по тротоара. Глобата за нарушителите на правилата е от 58 до 174 EUR.

Всички пътища в Белгия са с паралелни велоалеи. Белгийците масово използват велосипеди през цялата година. Обичайна практика е високопоставени служители да ходят на работа с колело, независимо че са облечени в скъпи костюми. Родителите возят децата си в специални приспособления – седалки или тип „рикши“.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Разум
  Отговор
  1 09:28  15.12.17
  Жалко, че при нас не е масова практика. Хем полезно за здравето, хем за околната среда. Е, но все пак българина трябва да покаже статус и да си кара автомобила, дори и да отива само за едни цигари.
 • Лино
  Отговор
  2 09:34  15.12.17
  Ние в БГ сме по добре, тук глобяват 174 евро за убийство причинено от шофиране без книжка под влиянието на наркотици....по добре сме от Белгия нъц нъц
 • смок
  Отговор
  3 09:44  15.12.17
  У нас релефа и климата не позволяват. Ония си джиткат целогодишно, ама там е друго.
 • гост
  Отговор
  4 09:54  15.12.17
  В Пловдив например се стига по-бързо до работа с велосипед отколкото с кола. Колите си стоят на светофар, а велосипедиста по велоалеята преминава и пристига за двойно по-малко време до същата точка, без да бърза. Давам ппример с този град понеже там има добра инфраструктура сравнено с други градове у нас.

  Коментиран от #8


 • Стар ТИРаджия
  Отговор
  5 10:32  15.12.17
  Браво. Така се отрегулира ред и уважение! Били ни високи глобите?! 350 кинта за неправилна употреба на велосипед. Същата тази Белгия от 01.01. - само след две седмици спира от движение всички камиони под Е 4!!! И никой не мрънка, че нови камиони трябва да купува! А тука - колата му била необходима и трябвало безпрепятствено да кади навсякъде. Абе я строги рестрикции и глоби, че ако не Ви спасят, явно Вие няма сами да си помогнете! На Ботуша за 11 км превишена ме отръскаха близо 200 евро, а ако бях италианец и 3 точки щяха да ми отнесат! За 11 км!
 • съзтезател
  Отговор
  6 11:10  15.12.17
  Кой е този българин който ще се качи на колело, друго си е да се правиш на гъзар с 20-годишното БМВ за 2000 лева с газова уредба!

  Коментиран от #7

 • Булгарташак
  Отговор
  7 23:38  15.12.17

  До коментар #6 от "съзтезател":

  Почвай да въртиш в снега. Или при 40 градусов пек. А когато пристигнеш на работа мокър и потен, да не се чудиш защо те уволняват навсякъде
 • Пловдивчанин
  Отговор
  8 11:09  17.12.17

  До коментар #4 от "гост":

  Очевидно не живееш в Пловдив, а се информираш от платените репортажи и новини за усвоени пари. Да истина е, че с колело се предвижваш по-бързо в Пловдив защото след въвеждането на "умните" светофари с безкрайно много секции за ляв, за десен , за пешеходци, за велосипедисти , за извънземни и.т.н за да преминеш едно кръстовище с кола е необходимо от 10 до 15 минути (в час пик два пъти повече). Няма нито едно кръстовище на две нива, зелена вълна, скоростни булеварди и т.н. Пловдив е третият по замърсен въздух град от цяла Европа поради безкрайните тапи и пушещи на едно място коли. Ако преминеш целия град с велосипед в час пик, накрая ще ти трябва линейка с кислород и изкуствено дишане. Въпреки усвоените 200 млн за инфраструктура в последните години градът е ужасно здръстен и мръсен, няма кръстовища на две нива, няма скоростни булеварди, няма зелена вълна, а само кръгови кръстовища и затапващи светофари.

Напиши коментар:


Публикувай