1 259 1

И "Ислямска държава" се забърка с биткойни

Нюйоркчанка е обвинена в пране на криптовалути за финансиране на джихадистите

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Жена от Ню Йорк е обвинена в пране на биткойни и други криптовалути и прехвърляне на парите в чужбина в помощ на терористичната групировка "Ислямска държава", предаде Fox News.

Прокуратурата обвинява 27-годишната Зобия Шахназ в банкова измама и пране на пари. Бившата лаборантка се сдобила с измама с 85 000 долара чрез банков кредит и кредитни карти, за да купи онлайн биткойни и други дигитални валути. След това превела над 150 000 долара на лица и компании фантоми в Пакистан, Китай и Турция, твърдят разследващите.

Според обвинението Шахназ многократно е влизала в пропагандни сайтове на групировката. Тя е била разпитвана на международно летище "Джон Ф. Кенеди" в през юли, когато се опитала да отпътува за Сирия.

Адвокатът на обвиняемата твърди, че тя е изпращала парите в помощ на сирийски бежанци.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ФАКТ
    Отговор
    1 06:35  17.12.17
    През 1979 сандинистите свалиха диктатора Сомоса в Никарагуа. САЩ решиха, че стратегическите им интереси в региона са застрашени и започнаха да финансират частите от националната гвардия на Сомоса, така наречените контри, които се формираха в съседен Хондурас. Контрите се финансираха с трафик на наркотици. Обучението им бе поверено на американското ЦРУ, което толерираше наркобизнеса им. ЦРУ измисли една коварна стратегия: контрите трябваше да дестабилизират Никарагуа, като тероризират местното население, включително с избиването на беззащитни мъже, жени и деца.

Напиши коментар:


Публикувай