15 Декември, 2017 07:46 1 716 1

И "Ислямска държава" се забърка с биткойни

  • ню йорк-
  • биткойн-
  • ислямска държава-
  • зобия шахназ

Нюйоркчанка е обвинена в пране на криптовалути за финансиране на джихадистите

И "Ислямска държава" се забърка с биткойни - 1
Снимка: БТА/АР

Жена от Ню Йорк е обвинена в пране на биткойни и други криптовалути и прехвърляне на парите в чужбина в помощ на терористичната групировка "Ислямска държава", предаде Fox News.

Прокуратурата обвинява 27-годишната Зобия Шахназ в банкова измама и пране на пари. Бившата лаборантка се сдобила с измама с 85 000 долара чрез банков кредит и кредитни карти, за да купи онлайн биткойни и други дигитални валути. След това превела над 150 000 долара на лица и компании фантоми в Пакистан, Китай и Турция, твърдят разследващите.

Според обвинението Шахназ многократно е влизала в пропагандни сайтове на групировката. Тя е била разпитвана на международно летище "Джон Ф. Кенеди" в през юли, когато се опитала да отпътува за Сирия.

Адвокатът на обвиняемата твърди, че тя е изпращала парите в помощ на сирийски бежанци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    1 0 Отговор
    През 1979 сандинистите свалиха диктатора Сомоса в Никарагуа. САЩ решиха, че стратегическите им интереси в региона са застрашени и започнаха да финансират частите от националната гвардия на Сомоса, така наречените контри, които се формираха в съседен Хондурас. Контрите се финансираха с трафик на наркотици. Обучението им бе поверено на американското ЦРУ, което толерираше наркобизнеса им.
    ЦРУ измисли една коварна стратегия: контрите трябваше да дестабилизират Никарагуа, като тероризират местното население, включително с избиването на беззащитни мъже, жени и деца.