396 0

Финландия награди Ангела Меркел

Канцлерът е отличена за внасянето на въпроса за половото равенство в дневния ред на срещите на световните лидери

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Германският канцлер Ангела Меркел беше обявена за лауреат на първата международна награда за принос към равенството между половете, която бе учредена от финландското правителство, за да засили равенството между мъжете и жените и в чест на 100-годишнината от независимостта на страната, предаде Reuters.

"Канцлерът Меркел стана една от най-влиятелните личности в света и е пример за много жени и момичета, заяви финландският премиер Юха Сипиле в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Равенството е основна ценност за Финландия, която през 1906 година стана първата страна в света, дала на жените пълни политически права, допълни премиерът.

Меркел е отличена за внасянето на въпроса за половото равенство в дневния ред на срещите на световните лидери и усилията й да подобри правата и възможностите на жените, особено в развиващите се страни, заяви Сипиле.

Отбелязан е и приносът на германския канцлер в защитата на човешкото достойнство и човешките права под натиска на международните предизвикателства.

Решението за създаване на приза бе обявено на 8 март във връзка с Международния ден на жените.
През 1906 г. Финландия има статут на автономно велико княжество в руската империя и става независима през 1917 година.

Международната награда за защита на половото равенство, с наградна премия 150 000 евро, се присъжда на личности, отличили се като защитници и създатели на равенството. Сумата няма да бъде връчена на Меркел, а ще бъде предадена на кауза по неин избор. Получателят ще бъде обявен догодина.

Белгия


Още по темата

 • Меркел: Няма да подавам оставка

  Меркел: Няма да подавам оставка

  Германският канцлер Ангела Меркел каза, че би предпочела нови избори вместо да оглави правителство на малцинството, предаде Reuters. Меркел говори ...
  20.11.2017
  1 686
  14
 • Най-влиятелната жена в света

  Най-влиятелната жена в света

  Германският канцлер Ангела Меркел за поредна година оглави класацията на американското сп. "Форбс" за най-влиятелна жена в света. ...
  1.11.2017
  790
  17
 • Меркел прие лимит за бежанците

  Меркел прие лимит за бежанците

  Германският канцлер Ангела Меркел е постигнала споразумение за миграционната политика със своите баварски партньори, съобщи Euractirv. Преговорите ...
  9.10.2017
  1 663
  3

Напиши коментар:


Публикувай