15 Декември, 2017 09:29 794 0

Финландия награди Ангела Меркел

  • ангела меркел-
  • финладия-
  • равенство-
  • юха сипиле

Канцлерът е отличена за внасянето на въпроса за половото равенство в дневния ред на срещите на световните лидери

Финландия награди Ангела Меркел - 1
Снимки: БТА/АР

Германският канцлер Ангела Меркел беше обявена за лауреат на първата международна награда за принос към равенството между половете, която бе учредена от финландското правителство, за да засили равенството между мъжете и жените и в чест на 100-годишнината от независимостта на страната, предаде Reuters.

"Канцлерът Меркел стана една от най-влиятелните личности в света и е пример за много жени и момичета, заяви финландският премиер Юха Сипиле в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Равенството е основна ценност за Финландия, която през 1906 година стана първата страна в света, дала на жените пълни политически права, допълни премиерът.

Меркел е отличена за внасянето на въпроса за половото равенство в дневния ред на срещите на световните лидери и усилията й да подобри правата и възможностите на жените, особено в развиващите се страни, заяви Сипиле.

Финландия награди Ангела Меркел

Отбелязан е и приносът на германския канцлер в защитата на човешкото достойнство и човешките права под натиска на международните предизвикателства.

Решението за създаване на приза бе обявено на 8 март във връзка с Международния ден на жените.
През 1906 г. Финландия има статут на автономно велико княжество в руската империя и става независима през 1917 година.

Международната награда за защита на половото равенство, с наградна премия 150 000 евро, се присъжда на личности, отличили се като защитници и създатели на равенството. Сумата няма да бъде връчена на Меркел, а ще бъде предадена на кауза по неин избор. Получателят ще бъде обявен догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: