974 4

Стига вече! Разберете се!

Германските консерватори и социалдемократи трябва бързо да се споразумеят

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Deutsche Welle

Съвсем ясно ни стана, че социалдемократите имат проблем, и то сериозен проблем да управляват за пореден път заедно с ХДС и ХСС. Защото през последните четири години те бяха напълно обезличени от Ангела Меркел, както впрочем се случи и с Партията на свободните демократи между 2009 и 2013, които по онова време партнираха на канцлерката. ГСДП с удоволствие би отишла в опозиция, за да се възстанови от сегашната си криза – това също ни стана пределно ясно. Но ясно е и нещо друго: че само новият съюз между ГСДП и ХДС/ХСС е в състояние да предотврати провеждането на предсрочни избори.

Затова в сряда вечерта (13.12.) ръководствата на трите партии в продължение на два часа и половина проведоха „политически сондажи". Какво ли означава модната дума „сондажи" в случая? Явно става дума за процес на взаимно оглеждане, проучване и търсене на допирни точки с другата страна, както и на взаимен интерес за създаване на някакъв общ проект.

Но нали се познават!

Само че тези, които сега опипват почвата за разбирателство помежду си, всъщност се познават твърде добре: те са управлявали съвместно през последните четири години. Нещо повече – те и в момента управляват Германия със служебно правителство. Човек би могъл да предположи, че подобни партньори ще са в състояние веднага да започнат да преговарят без някакви допълнителни „сондажи". За наша изненада научаваме, че разговорите в сряда вечерта не са били дори и сондажи, а само „предварителни разговори за започване на сондажи". А за мястото на тези разговори до последно се пазеше пълна тайна, все едно че ставаше дума да се организира размяна на шпиони.

Причината за всичко това е следната: ГСДП, която всъщност искаше да излезе в опозиция, сега е длъжна да показва, че по никакъв начин не желае да влезе в правителството. А ако все пак го направи – то ще е само в много краен случай и почти по принуда. Междувременно социалдемократите представят всевъзможни странни идеи – например за някаква „Коалиция за коопериране" (КоКо). Тази политическа новост би трябвало да е нещо като „полуправителство", в което социалдемократите в едни случаи участват в управлението, а в други – не.

Стига толкова!

От всичко това на човек просто му писва и му иде да изкрещи: „Стига толкова!". Може наистина да се окаже невъзможно широката коалиция да управлява още четири пълни години, но поне би трябвало да е възможно да се преговаря по този въпрос – незабавно и без няколкоседмични протакания.

В съдържателно отношение социалдемократите ще имат възможност да прокарат толкова много свои идеи, колкото отдавна не им се е удавало, тъй като Ангела Меркел се нуждае от тях като партньор. Ако ли не – ще има нови избори. Възможно е да се състави и правителство на малцинството, но тук пък канцлерката започва да се държи като капризно дете – защото в този случай би ѝ се налагало да обяснява, аргументира и се бори за всяко свое начинание пред парламента. А тя не обича подобни неща, това вече го знаем. Може би все пак би се оказала принудена да го стори. Но какво пък, в живота има и по-тежки неща.

Нима трябва изрично да припомняме, че - независимо от всички споменати душевни терзания, неразположения и претенции - все пак става дума за двете партии, които на последните парламентарни избори в Германия заеха съответно първо и второ място по брой получени гласове? И че за тях са гласували милиони. Така че – стига толкова самосъжаление, ами започвайте да разговаряте по същество! И то сега. Без каквито и да е сондажи повече. Защото никой няма нужда от подобни неща.

Германия


Още по темата

 • Кралицата е гола. На ход е Шулц

  Кралицата е гола. На ход е Шулц

  "От стиснат задник звучна пръдня не излиза!" Ако реформаторът Мартин Лутер беше жив, със сигурност щеше да отправи тази своя крилата фраза ...
  30.11.2017
  1 130
  0
 • Край на кризата? Меркел се срещна с Шулц

  Край на кризата? Меркел се срещна с Шулц

  Канцлерът на Германия Ангела Меркел проведе среща с лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц. Двамата ще се опитат да намерят ...
  1.12.2017
  758
  0
 • Шулц: Длъжни сме да водим преговори

  Шулц: Длъжни сме да водим преговори

  Социалдемократическата партия е длъжна да проведе преговори за управляваща коалиция в Германия. Това заяви лидерът на партията Мартин Шулц, цитиран ...
  5.12.2017
  679
  1
 • Надежда за Германия

  Надежда за Германия

  Германската Социалдемократическа партия одобри започването на преговори за съставянето на коалиция с управляващия Християн – демократически ...
  15.12.2017
  610
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Стига с тая пропаганда
  Отговор
  1 06:54  16.12.17
  на DW... Политик=кръвопиец и предател на народа. На всички пожелавам да последват Чаушеску.
 • ha ha ha
  Отговор
  2 08:01  16.12.17
  Това, ако беше БОКО, досега да е предизвикал избори и манипулирал вота да си управлява сам :D
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 08:14  16.12.17
  Анчето само с поглед го уничтожава тоя, браво Анче велика си !
 • Боримир
  Отговор
  4 09:33  16.12.17
  Тая баба вече му изпусна края.Напълни държавата с мюсулмани и вече ги превззеха от вътре.Бавно но сигурно след 50 години Германия ще бъде претопена.

Напиши коментар:


Публикувай