3 249 2

Невероятно, Австралия се движи

Държавата - континент се е преместила с 1,8 метра на север

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Австралия, "яхнала" най-бързо движещата се тектонска плоча на планетата, продължава да се мести на север, което налага осъвременяване на географските координати на държавата-континент, предаде Reuters.

Според новите данни Австралия се е изместила с 1,8 метра в североизточна посока спрямо познатото й местонахождение на картите. Учените са решили да базират новите координати върху прогнозираното местоположение на континента на 1 януари 2020 г.

"Австралийците са в процес на преместване и се движат на север, въпреки че голямата част от тях дори не го забелязват", казва министърът на природните ресурси и по въпросите на Северна Австралия Матю Канаван.

Австралия се придвижва на север с по седем сантиметра годишно, в резултат което се налага да бъдат внасяни корекции в географското й положение. Предишната поправка е направена през 1994 г.

Осъвременяването е необходимо, за да се осигури безпроблемна работа на навигационните системи.

Снимка: БТА/АР

"От пристигането на аборигените преди около 50 000 години, Австралия се е преместила с 3,5 километра. При тази скорост само след 30 милиона години целият континент ще се намира на север от Тропика на Козирога, променяйки съществено географията на региона. Мисля, че това е очарователно", казва законодателят Мишел Ландри.

Австралия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 11:36  16.12.17
  Само след няколко години тая страна континент ще залее Азия с човекоядни крокодили, отровни змии и насекоми. Изобщо колкото по-далеч от Австралия толова по-добре. Там всяко 5-то животно е БЕЗопасно за човека.
 • изкопаемо
  Отговор
  2 13:55  16.12.17
  Предния път Индийската тектонска плоча беше тая, дето фучеше с такава бясна скорост, преди да се джасне в Азия.

Напиши коментар:


Публикувай