2 339 6

ЕС отнема правото на глас на Полша?

Сенатът във Варшава одобри спорната съдебна реформа

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Горната камара на полския парламент, Сенатът, одобри два спорни законопроекта за съдебната система въпреки предупрежденията на Брюксел.

Нормативните актове дават на изпълнителната власт по-голям контрол над Върховния съд (ВС) и Националния съвет на магистратурата (НСМ - Висшия съдебен съвет).

Агенциите отбелязват, че законопроектите са част от политиката на управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) да назначи свои хора във ВС и НСМ и да затегна своята хватка над тези два ключови органа на съдебната власт.

По-рано двата законопроекта вече бяха одобрени от Сейма, долната камара на полския парламент. Остава те да бъдат подписани от президента Анджей Дуда - нещо, което е смятано за сигурно - за да влязат в сила като закони.

Европейската комисия предупреди, че може да задейства идната сряда процедура за лишаване на Полша от право на гласуване в Съвета на ЕС. Тогава тя ще направи преглед дали новите полски закони отговарят на европейските стандарти в областта на върховенството на закона.

Броени часове по-рано Сеймът одобри спорни промени в Изборния кодекс, които според критиците подкопават независимостта на избирателните комисии и възможността за произвеждане на честни избори.

Опозиционери предупредиха, че ако тези поправки влязат в сила, това би било краят на демокрацията.

Промените в Изборния кодекс трябва да бъдат одобрени и от Сената и подписани от президента.

Полша


Още по темата

 • Полша: Спечелихме спора с ЕС за миграцията

  Полша: Спечелихме спора с ЕС за миграцията

  Министър-председателят на Полша Беата Шидло заяви, че правителството й е спечелило спора с Европейския съюз за миграцията и добави, че Брюксел дори е ...
  14.11.2017
  1 134
  3
 • В Полша обявиха новия премиер

  В Полша обявиха новия премиер

  Матеуш Моравецки беше издигнат за поста на нов премиер в Полша, съобщи Радио „Полша“. Моравецки е бивш финансов министър. Той заема ...
  8.12.2017
  526
  0
 • Полша може и да излезе от ЕС

  Полша може и да излезе от ЕС

  Бившият външен министър на Полша Радослав Сикорски не изключи вариант, в който страната му да излезе от ЕС, съобщи РИА Новости. Това става, след ...
  20.12.2017
  3 479
  17
 • Като по времето на Съветската империя

  Като по времето на Съветската империя

  "Партията винаги има право", казва полският политолог Филип Паздерски, обобщавайки последните политически решения, взети в Полша. Става ...
  21.12.2017
  1 472
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стоян георгиев
  Отговор
  1 23:22  16.12.17
  трябва да им спрат парите на унгарци и поляци ,щото нещо много си повярваха .спират им парите и ги разпределят на страни като българия.
 • no name no face no number
  Отговор
  2 05:33  17.12.17
  ЕС не е това, което трябва да бъде. Жалко зо хубавата песен на Котуньо. Много брак има в тази организация.
 • ААА
  Отговор
  3 08:39  17.12.17
  От чехи , унгарци, и особено поляци започна края на СИВ и ВД. А знаем историята се повтаряла два пъти-Един път като комедия , един път като трагедия.
 • RIDIK
  Отговор
  4 09:43  17.12.17
  Извинявай, ама и чехите и поляците бяха в СИВ и Варшавския договор на сила и със съветска армия на територията. За германците да не говорим - те пък изобщо нямаха думата. Аз лично съм виждал в Карлови Вари /тогава Чехословакия/ колко нагло, силово и безцеремонно се държаха руснаците с местните. Ама не смееха да се разхождат самостоятелно. Винаги бяхя по 5 и на горе и то в центъра на града, където имаше военни патрули. Поляците и чехите са били едни от най-развитите икономически страни в Европа преди 2WW. Имат си самочувствието и днес. Само, че този път никой не ги държи на сила в ЕС. Като не се съобразяваш с порядките в една голяма, обща къща, където си дошъл по собствено желание, без проблем затваряш входната врата от външната страна. Да, ама там е студено, не хранят, не галят и има един голям, много, много гладен, червен вълк.
 • СтарТИРаджия
  Отговор
  5 10:18  17.12.17
  Всеки по-по-най диктатор води страната си до полицейщина и мизерия - Путин, Ердо-, Мазния - ун, Орбан, а сега Качински, и компания! И наш Боко започва да се величае, и то в полуостровен размер! Иначе поляците са пичове - най-развитата държава от изтока, с най-много бачкане и най-големи доходи. Ама зорлем ги бутат /пак/ между шамарите! Някои хора искат втори троянски кон, след Острова! Ама дано се припъне: в Полша има силно развита гражданска, демократична позиция!
 • 1234
  Отговор
  6 11:24  17.12.17
  Спокойно. Постепенно ЕС ще отнеме правото на глас на всички, освен на Брюксел... То това е целта.

Напиши коментар:


Публикувай