Last news in Fakti

16 Декември, 2017 21:30 3 280 55

Посланието на Путин: Или аз, или хаос!

  • владимир путин-
  • избори-
  • русия-
  • кремъл

Годишната пресконференция на руския президент приличаше отчасти на голямо семейно събиране на Бъдни вечер

Посланието на Путин: Или аз, или хаос! - 1
Снимка: БТА/АР

Този ритуал бе гледан както винаги в цяла Русия: навсякъде предаваха традиционната годишна пресконференция на президента Путин. Четири часа приказки, които в крайна сметка излъчиха едно ясно послание.

Традиционната годишна пресконференция на руския президент приличаше отчасти на голямо семейно събиране на Бъдни вечер, на което дядото разказва истории от миналото, коментира мъдро актуалната световна политика и като цяло е в превъзходно настроение. А ако от време на време атмосферата става напрегната, то е само за кратко и единствено заради неколцина намусени роднини, които задават неудобни въпроси. Но „бащицата” знае как да им отговори и в крайна сметка овладява положението.

Горе-долу така изглеждаше годишната пресконференция на Путин. Повечето хора, които задаваха въпроси, в най-добрия случай просто подаваха по някоя ключова дума. През първия час изобщо не стана дума за войната в Източна Украйна, нито пък за Крим или за корупцията. Едва по-късно бяха зададени няколко критични въпроса, но тъй като журналистите нямаха възможност да отправят допълнителни критични запитвания, в крайна сметка не им остана нищо друго, освен да се задоволят с отговорите на президента.

Като в оперета

В един момент пресконференцията на Путин заприлича направо на оперета - възрастен мъж от Мурманск се впусна в жална елегия за цената на рибата и дотолкова се вживя в ролята си, че не даде възможност на никого да вземе думата, дори на самия президент. На това място възникват поне три въпроса: Как се озова директорът на една рибена фабрика на тази пресконференция? Кой го допусна в залата? И защо му позволиха да говори толкова дълго? В крайна сметка президентът успя да успокои развълнувания гостенин, заявявайки, че и той гледал на въпроса за цената на рибата по същия начин. С което на практика внуши на многомилионната телевизионна публика следното послание: „Нашият президент разбира и от тези неща и държи всичко под контрол”.

Всичко беше контрол и когато ненадейно думата взе Ксения Собчак - съперничката на Путин на президентските избори през идната година. Собчак, която от известно време насам има прическа като тази на Юлия Тимошенко, взе думата не като политик, а като журналист от телевизионния канал „Дождь”. Да, Собчак атакува остро президента, но тъй като подобно на всички останали нямаше възможност да задълбочи въпросите си, Путин предприе бърза контраатака: президентът предвеща, че ако не бъде преизбран, ще настъпи политически хаос. Ще настъпи безредие, което ще е почти толкова лошо, колкото сегашната бъркотия в Украйна. И отново посланието е ясно: Или аз, или хаос!

Безплатна самореклама

Така пресконференцията се изроди в безплатна рекламна кампания за президента Путин, който иска да остане на поста и след изборите догодина. На тази пресконференция не чухме нищо ново, но някои от до болка познатите изявления на Путин биха могли да бъдат изтълкувани и като провокация: Русия нямала свои войски в Украйна, американците сами си били виновни за застоя в конфликта с Пхенян, а мирният от процес от Минск не бил достатъчно ефективен. Путин не забрави и спорта: да, някои руски атлети очевидно наистина са употребявали допинг, но и чуждестранните спортисти правели същото и въпреки това можели да участват в Олимпийските игри. Така отново чухме опакованото в недомлъвки обвинение, че Западът лишавал руските спортисти от участие в Олимпийските игри само и само за да навреди на Путин.

Нека накрая кажем и това: забележително е как руските журналисти гледат на своята професия. Отношението им много напомня за съветско време, когато журналистите ръкопляскаха след всяка дума на своя президент. Явно само малцина са наясно, че работата им не е да слугуват на правителството, а да го контролират и да разкриват нередности.

И така Путин се забавлява и на тазгодишната си пресконференция. Четири часа сладки приказки. Като на Бъдни вечер с дядо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    45 27 Отговор
    Простотии от DW. Гледайте си поплювковците, дето са като от комсомолско събрание и не коментирайте невнятни за вас неща.
    Путин, ако му е кеф и с Касчей Безсмъртни може да разговаря.

    Коментиран от #2

  • 2 Бесен Язовец

    21 35 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    Първи четкаджия и лизун на друаря Путин, смело застана на амбразурата, скоро ще довтасат и останалите.

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 НАТО ВЕЦ

    19 13 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Аз за комсомолците говорех, то зе че политкомисаря се изока.
  • 4 Кир

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    К'во стана Киро?! Да не би да взеха да пишат от един от десетките ти "запазени" никове и да ти е кофти, а?
  • 5 К.К.

    18 5 Отговор
    Браво още един мандат ще има интересни новини и коментари, без Володя ще страшно тъпо!
  • 6 молитва

    11 13 Отговор
    г-н Путин, Бог да ни лиши нас българите от години да ви даде дни !!
  • 7 tost

    22 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Ние у неше село на американските плужаци им викаме...сороститутки...

    Коментиран от #28

  • 8 681

    16 5 Отговор
    Баба Ангелица вече прязнува байрям, осиновила две сирийчета
  • 9 Бесен Язовец

    15 7 Отговор
    DW= тоалетна хартия за Русофили и нищо другоооо
  • 10 Пазарен Либерализатор

    24 8 Отговор
    Задраве, здраве желая на Г-Н президента Владимир Путин и дълголетие също пожелавам и да води Русия по-същия път на силата и безкомпромисния замах с който бръсне алчните капиталисти ,,демократи"
  • 11 стоян георгиев

    11 24 Отговор
    да цирка с коледните отговори на руския господар показва кво е нивото на демокрацията в русия.някакъв водевил за наи-тъпата част от населението подкрепяна от целия руски политически елит.цената на рибата ,цената на борящника и одеколона са основни проблеми в русия към момента.другарите тук на терен пък продължават ехото от конференцията и у нас.
  • 12 Жидомасов Гроб

    17 8 Отговор
    ВИе тука се напъвате кат за шоколади, а аз още не съм разбрал, къде раздават кибапШИТата! )) Ма гоУеми патриоти се обаждате тука, даже Деса-Стоян посегна да пише! На него/я винаги съм се чудел, защо пише на кирилица... Господарите нали пишат на иврит, а подчинените на латиница, защо се унижаваш с кирилицата??!
  • 13 Григор Развигор

    13 21 Отговор
    ''Цар глад'' ги мори руснаците, а и на нашите ''русофили'' им спряха парите точно преди празниците. С тези цени на храните сега, ужас - да ги съжаляваме ли, да им се смееме ли?? Храната която купуваха нашите ''русофили'' за 100 лв сега я купуват за 150 лв, до края на януари ще я купуват за 200 лв. Ако не започнат да се трудят като нас обикновените българи, а да разчитат на пари от Русия /за писане на разни ''умни неша'' в интернет в стил ''колко била могъща и велика Русия''/ ще им се смееме и няма да ги съжаляваме. Скоро ще се влачат по земята от глад, цените ще продължат да се вдигат, а от там все по-малко ще им пращат пари.

    Коментиран от #15

  • 14 Бесен Язовец

    21 7 Отговор
    Гледам че русофобите само за манджчки говорят елате при нас Русофилите ще ви дадеме по-един кренвирш с комат хляб за празниците ние не сме скръндзи и сме готови да ви подадеме ръка вс.пак е Коледа
  • 15 стоян георгиев

    2 11 Отговор

    До коментар #13 от "Григор Развигор":

    добър форсаж.кефиш ме!!! щи звънна!!!
  • 16 Григор Развигоров

    4 3 Отговор
    Чукни ми ще ти откажа знам че нямаш валчер 2 чуквамя среща в 6ч. 3 последователни отлагаме за др.ден нали така беше?

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #16 от "Григор Развигоров":

    тъкмо за празниците ни раздадоха ВАУЧЪРИ така, че....ща изпапам бе сладур!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Григор Развигоров

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Ще чакам в докторската градина на Оборище утреее аре бай
  • 19 стоян георгиев

    0 8 Отговор
    влюбих се.и да не забравиш да купиш цветя!!!

    Коментиран от #20

  • 20 Григор Развигоров

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Олллл Цветата от меен а балоните от тееб хихихи- палавник!
  • 21 ДЪРТАНЯН

    8 5 Отговор
    Без този джентълмен и оня каубоец светът би бил скучен
    За това този комсомолец да ги държи в десета глуха братушките че оня смахнатия няма да го видим на следващите избори. Те хамериканците много съжеляват , но трябва да го търпят още 4 години. Не че нямало идиоти но сега диагнозата е прекалено забележима.
  • 22 Румяна Костова

    22 4 Отговор
    Гледах пресконференцията на Путин.Журналистите от Deuttsche Wellе са пропуснали значителна част от нея.Може би са излязли на кафе или на нещо по-силно стимулиращо въображението.На Путин се задаваха неудобни въпроси.Микрофона взе и опонента му Ксения Собчак да го пита защо недопускането на избори Навални.Питаха го и не мисли ли,че прекалено дълго се е задържал на този пост.Но гореспоменатите журналяги и това са проспали.И колко са държавите,в които журналистите имат достъп до власт имеещите да питат каквото им дойде на ум?

    Коментиран от #37

  • 23 Шампиона

    25 10 Отговор
    Ако не беше той, Русия да се е разпаднала вече, какъвто е и замисъла на запада...Изключително интелигентен и миролюбив човек.Да можехме и ние да имаме подобен на него в управлението на страната, щеше да е добре..

    Коментиран от #30, #52

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Патриот

    16 5 Отговор
    ДВ правят обаче яко пропаганда, лъжи. Трябва да се забрани за България.
  • 26 mediator37

    17 4 Отговор
    Обидно за интелигентността ни е подлизурковците от Дойче веле да говорят за журналистически морал. Тия същите, които по заповед на Меркел зъб не обелваха и буква не написваха, когато имигрантите биеха и изнасилваха германки по улици и площади. Участваха в най-срамната журналистическа омерта в новата история на Германия.
  • 27 ФАКТ

    8 8 Отговор
    НАЙ-ВЕЛИКИЯТ, ИЗБИРА ВСИЧКИ ПРЕЗИДЕНТИ
  • 28 ghosy

    6 8 Отговор

    До коментар #7 от "tost":

    А ние на такива като тебе рудофилистици , българофоби и путинолизци.
  • 29 Варна

    15 4 Отговор
    Аз си задавам само един въпрос:
    - Я си представете нашият селянин от Банкя, да отговаря 4 часа на въпроси при свободен достъп.... - Какво ли ще се случи?
    Предполагам помните, че един път имаше в посолството ни в Лондон такъв тип изява и .... Селяндура успя само да смотолеви: - "Ми това не е верно".
    Оставете Путин, Тръмп, Ердоган, Орбани там който се сетите! - Хайде представете си Борисов на свободен достъп и неорганизирано да отговаря на въпроси... - Кога го е правил? Отговорът е никога! -Добре знаете че той е неграмотен и вероятността да бъде смазан от неудобни въпроси е 100%
  • 30 OMG WTF

    8 13 Отговор

    До коментар #23 от "Шампиона":

    "Изключително интелигентен и миролюбив човек"... Пхахахахах хахахахха ахахахаха абе с какво ви хранят бе? Обаче и ме кефи как русорастите са ти нацвъкали плюсчета. Алоооооу, другари русорасти, не виждате ли аватара??? Хахахах ох колко жалко е да си продажно руско мекере. :)

    Коментиран от #53

  • 31 гост

    6 3 Отговор
    Масовата реакция относно публикациите на DW и други подобни е показателна. Това са амбразурите на така наречената хибридна война. И докато дописниците асоциират единствено Русия със спуснатото им понятие, то удобно пропускат това, което правят господарите им и мащабът му.
    В този ред на мисли цензурата не е мръсно и лишено от позитивизъм понятие, а точно обратното - реакцията и защитата на обществото срещу масовата лъжа.
    Цензурата я има НАВСЯКЪДЕ. Някъде повече, другаде по-малко. Когато е в разумни граници против лъжата, а не в нейна защита цензурата е полезна.
  • 32 Kcaniba

    10 12 Отговор
    Русия е заплаха за националната сигурност на България!Агресивна и изостанала страна от третия свят с диктатура!Ресурсна икономика,управлявана от подставени лица на вожда им! Глад, мизерия, насилие.....

    Коментиран от #36

  • 33 Барчо

    11 6 Отговор
    Не дочетох цялата статия, защото изопачава истината, а където не и е изгодно я премълчава. И това го пиша, защото гледах цялата пресконференция. Директора от Рибния завод е влезнал по абсолютно законен начин!!!!! Назначен е "временно" като "журналист" в местен вестник и с издадената му журналистическа карта е влезнал. Самия той я показа и го каза!!! Путин отговори, че при среща с губернатора са обсъждали и този въпрос, но той не е толкова просто решим и обясни с подробности защо. Путин умее да слуша и изслуша цялата болка и въпрос на човека. Защо това нещо се представя, че бил взел думата и не я дал на никой????
    По останалите коментари от тази статия няма да коментирам, защото и те са дълбоко изопачени. Явно автора е преписал про-краварска статия директно. Без да е гледал пресконференцията и се е изложил много. Статията е абсолютна и долна инсинуация.
    Искам само да попитам храчкаджиите кой действащ президент прави подобни пресконференции като времетраене, нережисирани въпроси, небягане от отговори??? Когато се намери друг такъв, може да има сравнение и възможност за плюене на по-лошия.
  • 34 да да

    9 3 Отговор
    Тези от дойче веле са най-голямите пичове. Само където негри и арапи ги бият ритат и е... в държавата им.
  • 35 Митю

    7 4 Отговор
    dw са под всякаква критика,но като брюкселска губерния сме длъжни да ги публикуваме
  • 36 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Kcaniba":

    М, Даааа. Току виж българите спрат да бягат от държавата си, нали? Говорейки за "национална сигурност" понастоящем точно българите търсят спасение от тази "сигурност" в чужбина. Националната сигурност в България е за циганите и за предателите. Ти от кои си? А може би си и от двете?! Не ми отговаряй очевАдни неща.

    Коментиран от #39

  • 37 Барчо

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Румяна Костова":

    Аз също я гледах. Но гледах и Собчак в политическо предаване. Тя няма никаква представа изобщо къде се намира. Говори такива простотии, че човек да го досрамее, че изобщо я слуша. За голямо съжаление Дамата смъкна драстично долната граница бройки хора, които могат да издигнат кандидатура на човек за президент за по-демократично и това позволи на куцо и сакато да имат възможността, както и да го направят с пари "отвън". То няма да стане, ама само ако си представим че е президент, ще бъде изядена с кокалите и Русия ще престане да съществува само за няколко месеца.
    И ако Русия я няма ще се започнат едни непрекъснати и безкрайни войни по цял свят, които американците ще водят, но с чужди войски. Физически се унищожават неизгодни народи и държави.

    Коментиран от #38, #41

  • 38 Барчо

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Барчо":

    Грешка при изписването. Не ДАМАТА, а ДУМАТА
  • 39 Kcaniba

    7 8 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Българите търсят икономическа сигурност в чужбина, защото развитието на държавата ни бе спряно брутално през 1945г.,от наложения ни от червената армия окупатор ,политически псевдоелит!Русофилите защитавате наследниците на това зло,като се превръщате в част от него!Българофоби, нашите национали герой, също ве презират!

    Коментиран от #43, #45, #50

  • 40 Русчуклия

    5 2 Отговор
    Авторите на статията целят аудитория, която нито са гледали пресконференцията, нито могат да я разберат, дори да я гледат. С уникална елементарност са взели откъси, и то преиначени за да създадат абсолютно погрешна представа за това, което се случва на практика. А след това недоумяват, защо техните "формули" не работят. Учудващото в случая е до къде са стигнали дв в безпомощното си цвичене, пред реалността, която става все по-достъпна дори за тяхната аудитория, над която полагат толкова "грижи" на информационно затъмнение!
  • 41 Румяна Костова

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Барчо":

    Не правя реклама на Собчак,мисълта ми е ,че тя е допусната да задава въпроси.

    Коментиран от #42

  • 42 Бесен Язовец

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Румяна Костова":

    А бе те до президенстките избори я допуснаха, а ти си седнала да се кахъриш за някакви въпроси.
  • 43 Sraliba

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Kcaniba":

    Ко речи? Па са изкъка. Я повтор, я затвърдии че те разберем баце.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Kcaniba":

    Тъй, тъй .... ама имаш някой фундаментални грешки в 5-редовият си "отговор":
    - унищожението на икономиката и бъдещето на България не бе 45-та;
    - бе наложеното от капиталистическият владелец, лансирал, възползвал се и подкрепяш национални предатели - псевдоелитът, за който говориш;
    - именно русофобите са защитниците на западните "ценности" и планове, осъществявани последните 28 години, понастоящем и в бъдеще;
    - настоящето и предполагаемото бъдеще показват, кой фил и кой фоб е по-национало ориентиран.
    - факта, че тенденцията с унищожаването и подмяната на нацията на територията България, било чрез емиграция, социална политика, циганизация и т.н. константно не е в полза на българите е достатъчно показателен за намеренията на господарите и няма нищо общо с това на предишните;
    - националните герой не са ти база, която да може да използваш доколкото нямат общо с настоящето и близкото минало, а мнението им (често грешно тълкувано и интерпретирано) не е приложимо.

    Тролска му работа!
  • 46 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    дааа полемика от мое име без да съм участвал.няма проблеми ,щом руските тролове ва кефи пишете с моя ник.шизофренията и тя е по хорота я!та скъпи русофилици що не се изтегляте към масква,магадан или мурманск бе убавци?що народа бяга от добрия чичко путин в обратна посока?що дори в българия са готови да се заселват руснаците само и само да не са в готината русия с евтиния и екологичен лосион за баня?сега може пак да напишете няколко отговора с моя ник .

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Чифликчия

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Kcaniba":

    Дрьн дрьн, от 45 година кьт са я взели Власта и до днес не я пускат. На лошия водолаз водораслите му пречат. И такива жалки гурбетчийчета са ми много смешни и противни, само си чешат езиците за друго не стават. Искарайте мангизи, на запад, на исток, вьрнете ги в Бьлгария и тогава говорете.
  • 51 Stefko 88

    2 4 Отговор
    Само при Хитлер щяха да са добре руснаците. Но те предпочетоха еврейския болшевизъм. Нека им е сами си ги докарват такива като путин малко ги крадат явно. Руснака обича камшика. От феодализъм към колхозен строй и си искат комунизма.... Комунизма там не беше комунизма тук, не сте го виждали . Идея си нямате какво зло подкрепяте.
  • 52 Stefko 88

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Шампиона":

    Свали тая свастика, че обиждаш Фюрера . Ревеш за комунистическите издънки, а свастика си сложил
  • 53 Или продажно Американско МЕКЕРЕ!

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "OMG WTF":

    Точно като тебе!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 незнайко

    1 0 Отговор
    Журналистите не могат да контролират абсолютно нищо, не само в Русия ! Те само информират, какво се случва "по света и у нас". Ние можем да им вярваме или не, това зависи от нас. Ако не беше Путин замислете се, докъде щяха да стигнат манипулациите на САЩ ! Спомнете си 11 09 2001 година ! Все повече съмнения витаят около случилото се ! За тях няма нищо свято !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания