1 692 2

Траур в Букурещ. Румъния се прощава с крал Михай (СНИМКИ)

Хиляди изпращат бившия монарх в последния му път по улиците на румънската столица

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Кралски особи и десетки хиляди румънци изпращат бившия румънски монарх - крал Михай в последния му път. Той почина на 5 декември в Швейцария на 96-годишна възраст, а днес ще бъде погребан с държавни почести в Румъния, съобщават местни медии.

Британският престолонаследник принц Чарлз, шведският крал Карл ХVI Густав и кралица Силвия, бившият испански крал Хуан Карлос и кралица София бяха сред присъстващите на кратка религиозна служба в Тронната зала на Кралския дворец в Букурещ, където ковчегът с тленните останки на Михай Първи бе изложен за поклонение през последните два дни. Шведският крал отдаде чест, когато ковчегът бе поставен на подиума.

Сред останалите присъстващи кралски особи са великият херцог на Люксембург Анри, принцеса Астрид и принц Лоренц от Белгия, представители на кралските семейства на Лихтенщайн, Бахрейн, България, Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Прусия, Италия и Португалия, както и на императорските фамилии от Русия, Австрия и Германия.

След религиозната служба в Тронната зала ковчегът бе изнесен на площада пред Кралския дворец и поставен на лафет на оръдие от осем войници от почетния караул, а военен оркестър изпълни погребални маршове. В момента, в който ковчегът бе свален от катафалката, множеството, което се бе събрало на площада, започна да ръкопляска и да скандира името на краля и лозунги, като "Монархията ще спаси Румъния" и "Долу комунизма", съобщава Аджерпрес.

Крал Михай Първи управлява два пъти Румъния преди да бъде принуден да абдикира от комунистите през 1947 г.

Сред официалните лица на площада пред Кралския дворец бяха румънският президент Клаус Йоханис, придружен от съпругата му Кармен Йоханис, председателят на Сената Калин Попеску Таричану, председателят на Камарата на депутатите Ливиу Драгня, членове на румънското правителство.

Хиляди хора от всички възрасти дойдоха да изпратят краля в последния му път. Облечени в черни дрехи, те носеха цветя, знамена и кралския герб.

Погребалната процесия се придвижва пеша, а лафетът на оръдието е теглен от военен автомобил. В процесията са петте дъщери на Михай и неговият внук Николае, който бе лишен от права над короната през 2015 г., заради твърдения, че има извънбрачно дете.

Кортежът премина по някои от главните булеварди в румънската столица на път към Патриаршеската катедрала, която се намира на хълма на Митрополията. След религиозна служба там, в присъствието на президента и премиера на Румъния, погребалният кортеж ще продължи към Кралската гара Бъняса, откъдето ковчегът с тленните останки на краля ще бъде превозен с кралския влак до Куртя де Арджеш.

В този град, който е бил първата столица на румънската държава, се намира кралското гробище, където от 1914 г. се погребват всички крале и кралици на Румъния.

Румъния


Още по темата

 • Румъния се сбогува с крал Михай (СНИМКИ)

  Румъния се сбогува с крал Михай (СНИМКИ)

  Хиляди румънци отдадоха последна почит на крал Михай Първи, който почина миналата седмица в Швейцария на 96-годишната възраст, съобщават медиите в ...
  14.12.2017
  1 930
  2
 • Почина последният румънски крал

  Почина последният румънски крал

  Бившият румънски крал Михай I почина в Швейцария на 96-годишна възраст, предадоха румънските медии, позовавайки се на съобщение на кралското ...
  5.12.2017
  1 335
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 16:41  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Прасчо
  Отговор
  2 17:25  17.12.17
  Публикувано във факти.бг: тялото на Михай Първи е изложен за поклонение в голямата зала на Кралския дворец в Букурещ, недалеч от мястото, където той издава заповедта за арест на пронацисткия лидер маршал Йон Антонеску на 23 август 1944 г., когато Румъния преминава на страната на Съюзниците през Втората световна война.

Напиши коментар:


Публикувай