1 828 0

Разследване и оставки заради изчезналата подводница

Два кораба все още издирват безуспешно "Сан Хуан"

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Два кораба - британски и аржентински - са изследвали със сонарни апарати зоната, където аржентинската подводница "Сан Хуан" изчезна на 15 ноември заедно с 44 души екипаж, съобщиха от щаба на флота.

"Британският океанографски кораб "Протектор" и аржентинският военен кораб "Ла Архентина" са в зоната на издирване и са огледали морските дълбини със сонари", се казва в комюникето.

Загубата на подводницата предизвика съдебно разследване за търсене на възможни неправомерни действия, за да бъде установено кой е отговорен. Уволнени бяха неколцина висши офицери, сред които командващия на Военноморските сили Марсело Едуардо Иполито Срур.

Аржентинските ВМС изгубиха всякаква надежда да открият оцелели и са се съсредоточили към издирването на плавателния съд, който беше изпратил сигнал, че се е справил с повреда на батериите по време на последната си връзка с базата.

Анализите на "хидроакустичната аномалия", засечена в района, където се е намирала аржентинската подводница "Сан Хуан" в деня на изчезването си, е с характеристиките на експлозия.

Аржентина


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай