Last news in Fakti

17 Декември, 2017 15:33 1 753 4

Опозицията иска референдум за новото име на Македония

  • македония-
  • скопие-
  • гърция-
  • нова македония-
  • вмро-дпмне

ВМРО-ДПМНЕ е категорично против промяната да бъде одобрена само с вот в парламента

Опозицията иска референдум за новото име на Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Промяна на името на Македония трябва да стане с национален референдум, а не само с гласуване на мнозинството в парламента. Това се казва в позиция на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от местни медии.

Формацията е категорично против промяна на името на Македония да бъде одобрено само с вот в законодателния орган, критикувайки коментара на председателя на парламента Талат Джафери.

Решението на спора за името с Атина не може да бъде изключителна собственост на определени политици, нито на управляващото мнозинство в парламента, се казва в позицията и се призовава за организиране на референдум по въпроса.

ВМРО-ДПМНЕ подчертава, че няма да приеме изменение в конституцията във връзка с промяна на името на страната и няма да приеме идеи и предложения, които заплашват македонския народ, националната идентичност, език и култура.

Преди дни гръцки медии съобщиха, че "Нова Македония" е името, което Бившата югославска Република Македония е предложила наскоро, като Атина се е съгласила на това име, за да бъде сложен край на дългогодишния спор между двете страни за името на югозападната ни съседка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    3 0 Отговор
    Най добре е да е Стара България
  • 2 ВМРО

    7 0 Отговор
    новото име е Западна България.
  • 3 оставете ги

    2 0 Отговор
    Нека тази агония да свършва. Нова Македония е добър компромис. Няма по-добро решение и за двете страни. А иначе - да. Но животът си тече. Ние изгубихме безспорно западните покрайнини, та сега за Макетата се затичахме. Интересно ми е хАлбанците какво мислят по въпроса.
  • 4 Даме

    1 0 Отговор
    По понятни причини за България не са приемливи имена като "Р.Северна Македония" или "Р.Горна Македония", но е приемливо името "Р.Вардарска Македония". Най-логично е името да бъде "Република Нова Македония". То устройва Скопие, защото включва конституционното им име "Македония". Устройва и Гърция, а също и България, защото разграничава "Новата" държава Македония с история от 1946 г. от "старата антична" държава Македония с история, по-стара от 2000 години. Така че проблемът не е в името, а в нежеланието на Русия и Сърбия тази държава да бъде суверенна и просперираща и да влезе в ЕС и НАТО ! Така че не е изключено да бъдат предприемани нови външни и вътрешни опити за саботаж ! Инициирането на референдум е по същество точно такъв опит.
Новини по държави: