769 0

Тайван и Чехия със споразумение за избягване на двойното данъчно облагане

Споразумението бе подписано по-рано тази седмица в Прага

Виолина Цветанова

Репубика Китай и Чешката република сключиха споразумение за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на укриването на данъци. Последното бе подписано по-рано тази седмица в Прага и постави основите за увеличаване на инвестициите и търговията, както и за подобряване индустриалното и технологичното сътрудничетво между двете страни.

Пактът бе подписан от Уан Чун-и, представител на Икономическата и културна служба на Тайван в Прага, и Вацлав Жилек, който оглавява чешката Икономическа и културна служба в Тайпе. „По силата на споразуенито данъци не могат да бъдат налагани от двете страни върху едни и същи активи, доходи или финансови транзакции”, заявиха от Министрство на финансите, като допълниха още, че сделката включва и механизъм за разрешаване на спорове.

Към момента Република Китай има сключени общо 32 двустранни данъчни споразумения със страни от целия свят, като само от Европа това са Австрия, Белгия, Франия, Германия, Италия, Швеция и Великобритания. Правителството е поело ангажимент да сключи подобни споразумения, базирани на принципите на равенство, взаимна изгода и стимулиране на двустранните инвестиции и търговия, и с редица други държави.

По данни на Министерство на външните работи много тайвански компании развиват своята дейност на територията на Чехия, което на свой ред е довело до създаването на 23 000 работни места. Статистиката сочи, че двустраннта търговия възлиза на над 644.8 млн. щатски долара за 2016 г., отбелязвайки ръст с 10.2 % на годишна база.Напиши коментар:


Публикувай