808 4

Румъния на улицата в защита на правосъдието (СНИМКИ)

Стотици недоволни излязоха на улиците в Букурещ и големите градове въпреки студеното време

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Въпреки студа и мокрия сняг, който вали в Букурещ, над 1500 души се събраха на Площада на победата, където се намира сградата на румънското правителство, за да протестират срещу промените в правосъдните закони, които според тях засягат независимостта на съдебната система, съобщават румънски медии.

Протестът беше озаглавен "Редно е да издържим настоящето и да подготвим бъдещето си" - фраза, която покойният румънски крал Михай Първи използва в своя реч в румънския парламент през 2011 г.

Неделните протести се превърнаха в традиция в Румъния, откакто управляващата левоцентристка коалиция даде ход на предложения за промени в правосъдното законодателство, които според критици ще отслабят борбата срещу корупцията и ще застрашат независимостта на съдебната система.

Долната камара на парламента вече одобри няколко законопроекта, които се очаква да минат успешно и в Сената, тъй като управляващата коалиция разполага с комфортно мнозинство.

Информационният сайт Зиаре съобщава, че на Площада на победата са се събрали над 1500 души, като продължават да идват хора.

В североизточния град Яш протестират над 150 души. В Клуж в Северозападна Румъния протестират около 600, които скандират "Жалко за пролятата кръв", визирайки революцията през декември 1989 г., довела до падането на комунистическия режим.

Протести има и в Бакъу, Брашов и Галац.

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЦРУ
  Отговор
  1 21:15  17.12.17
  Браво,Секуритате трябва да падне от власт!
 • Све
  Отговор
  2 23:50  17.12.17
  Българите живеем най-добре в Европа ЗАТОВА НЕ ПРОТЕСТИРАМЕ или сме най-прости
 • Неразбиращ от нищо
  Отговор
  3 07:57  18.12.17
  На Българите ни дай Шушана и тем подобна чалгарска помия и гледай сеир.Лошото е че има родители които възпитават децата си в този дух. ЖАЛКО.
 • Голям прос
  Отговор
  4 08:12  18.12.17
  Ние си имаме биг брадър, ферма и прочее помии. Зрелища имаме, малко хлебец още и за какво са ни протести.

Напиши коментар:


Публикувай