17 Декември, 2017 20:46 1 380 4

Румъния на улицата в защита на правосъдието (СНИМКИ)

  • румъния-
  • протест

Стотици недоволни излязоха на улиците в Букурещ и големите градове въпреки студеното време

Румъния на улицата в защита на правосъдието (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Въпреки студа и мокрия сняг, който вали в Букурещ, над 1500 души се събраха на Площада на победата, където се намира сградата на румънското правителство, за да протестират срещу промените в правосъдните закони, които според тях засягат независимостта на съдебната система, съобщават румънски медии.

Протестът беше озаглавен "Редно е да издържим настоящето и да подготвим бъдещето си" - фраза, която покойният румънски крал Михай Първи използва в своя реч в румънския парламент през 2011 г.

Неделните протести се превърнаха в традиция в Румъния, откакто управляващата левоцентристка коалиция даде ход на предложения за промени в правосъдното законодателство, които според критици ще отслабят борбата срещу корупцията и ще застрашат независимостта на съдебната система.

Румъния на улицата в защита на правосъдието (СНИМКИ)

Долната камара на парламента вече одобри няколко законопроекта, които се очаква да минат успешно и в Сената, тъй като управляващата коалиция разполага с комфортно мнозинство.

Информационният сайт Зиаре съобщава, че на Площада на победата са се събрали над 1500 души, като продължават да идват хора.

Румъния на улицата в защита на правосъдието (СНИМКИ)

Румъния на улицата в защита на правосъдието (СНИМКИ)

В североизточния град Яш протестират над 150 души. В Клуж в Северозападна Румъния протестират около 600, които скандират "Жалко за пролятата кръв", визирайки революцията през декември 1989 г., довела до падането на комунистическия режим.

Протести има и в Бакъу, Брашов и Галац.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    6 0 Отговор
    Браво,Секуритате трябва да падне от власт!
  • 2 Све

    10 0 Отговор
    Българите живеем най-добре в Европа
    ЗАТОВА НЕ ПРОТЕСТИРАМЕ
    или сме най-прости
  • 3 Неразбиращ от нищо

    9 0 Отговор
    На Българите ни дай Шушана и тем подобна чалгарска помия и гледай сеир.Лошото е че има родители които възпитават децата си в този дух. ЖАЛКО.
  • 4 Голям прос

    7 0 Отговор
    Ние си имаме биг брадър, ферма и прочее помии. Зрелища имаме, малко хлебец още и за какво са ни протести.
Новини по държави: