18 Декември, 2017 15:10 2 575 5

Бомби, сълзотворен газ и палки пред парламента в Тирана (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • албания-
  • тирана-
  • парламент-
  • арта марку

Сблъсъци между полиция и привърженици на опозицията в центъра на албанската столица

Бомби, сълзотворен газ и палки пред парламента в Тирана (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Полицията в Албания влезе в сблъсъци с поддръжници на опозицията, които опитаха да нахлуят в парламента, за да попречат на избирането на временен главен прокурор, предаде Reuters.

Около 3000 демонстранти се събраха пред парламента със знамена на ЕС и САЩ, за да протестират срещу избирането на временен главен прокурор, тъй като според тях това е противоконституционно. Протестиращите скандираха антиправителствени лозунги.

Частите на полицията за борба с безредиците отблъсна протестиращите, когато те опитаха да пробият първия кордон за сигурност пред сградата. Демонстрантите започнаха да хвърлят димки по полицаите. Местни медии съобщават, че няколко души са пострадали.

Бомби, сълзотворен газ и палки пред парламента в Тирана (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бомби, сълзотворен газ и палки пред парламента в Тирана (ВИДЕО+СНИМКИ)

Депутати от опозицията също хвърляха димки в парламента, но парламентаристите от управляващата партия успяха да проведат гласуването и да изберат Арта Марку като изпълняващ длъжността главен прокурор с 69 гласа от Албанската социалистическа партия. Двама депутати гласуваха против, а други двама се въздържаха. Опозицията бойкотира гласуването.

Избирането на временен главен прокурор се подкрепя от ЕС и САЩ, които помагат на Албания със съдебните реформи - необходимо условие за начало на преговори по присъединяване към ЕС.

Бомби, сълзотворен газ и палки пред парламента в Тирана (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бомби, сълзотворен газ и палки пред парламента в Тирана (ВИДЕО+СНИМКИ)

Албания е член на НАТО от 2009 г. и получи статут на страна кандидат за членство в ЕС през 2014 г. Тирана се надява да започне преговори за членство догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 амкюмкюмгйлгйлгйлгйлгйчт

    15 1 Отговор
    ИЗБИВАЙТЕ........СЕ ..БЕ ...МИРИЗЛИВИ. ...НАРКОТРАФИКАНТИ И ПРОДАВАЧИ НА ЧОВЕШКИ ОРГАНИ И ПРОСТИТУТКИ. ....ТАКА ЩЕ НАМАЛЕЯТ ....ПОДРЪЖНИЦИТЕ ...НА НАШАТА ...АМФИТАМИНОВА. ....ТИКВА. ....

    Коментиран от #4

  • 2 Боклук

    3 4 Отговор
    Браво на Албанците , как са единни ,не са като нашите Българи ,,,СТРАХЛИВИЦИ,,
  • 3 Хари

    6 0 Отговор
    Какви албанци,какъв евросъюз бе хора?Пуснат ли ги ,нищо хубаво не ни чака!Вие имате ли понятие какво е това албанец?
  • 4 Све

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "амкюмкюмгйлгйлгйлгйлгйчт":

    Бъркаш албанците с косоварите.
    Но явно Сорос ги учи на демокрация
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: