578 3

Жена е новият епископ на Лондон

Бившата медицинска сестра Сара Мълали зае един от най-важните постове в Англиканската църква

Анатоли Стайков

Бившата медицинска сестра Сара Мълали беше назначена за епископ на Лондон. Това е първата жена на този пост, един от най-важните в Англиканската църква, предаде Reuters.

Мълали е 133-ият епископ на столицата на Обединеното кралство, а постът е третият по важност в йерархията на Англиканската църква след този на Кентърбърийския архиепископ и на епископа на Йорк.

"За мен е голяма чест", каза 55-годишната Мълали, която е омъжена и има две деца. Церемонията по встъпването й в длъжност ще се състои на Нова година в лондонската катедрала "Свети Павел".

Мълали е ръкоположена за свещеник през 2001 г., а през 2015 г. става епископ на Кредитън в Югоизточна Англия. Англиканската църква позволява на жени да стават свещеници от 1994 г., но първата жена бе ръкоположена за епископ едва през 2014 г.

Англиканската църква остава дълбоко разделена по въпроса за жените духовници. Жени епископи има в Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия, но клоновете на Англиканската църква в Африка и в други развиващи се страни все още не ръкополагат жени за свещеници.

Великобритания


Още по темата

 • Кланета в Лондон

  Четирима души са загинали след серия от нападения в Лондон, съобщи Би Би Си. Нападенията са били извършени с нож. Пети човек е в тежко ...
  1.01.2018
  9 231
  22

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НЯКОЙ СИ (гост)
  Отговор
  1 19:08  18.12.17
  ПАПЕСА ЙОАНА....
 • Брат ми (гост)
  Отговор
  2 21:58  18.12.17
  Жалко,трябваше да сложат някой тъмнозелен мюсюлманин. Понеже са толерантни.
 • ЛИЦЕТО НА ИСТИНАТА ИЛИ КРАЙ НА ПРОМИТИТЕ (гост)
  Отговор
  3 05:04  19.12.17
  ЛИЦЕТО НА ИСТИНАТА ИЛИ КРАЙ НА ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ
  ЧЕТЕТЕ САМО WikiLeaks | ANONYMOUS BULGARIA:
  ВОДИ СЕ ВОЙНА ЗА ВАШИТЕ СЪЗНАНИЯ. ВОЙНА, КОЯТО ГУБИМ.

Напиши коментар:


Публикувай