19 Декември, 2017 13:32 10 225 9

Турция: Америка остана сама!

  • турция-
  • сащ-
  • оон-
  • ерусалим-
  • сама-
  • вето-
  • ибрахим калън

Турция остри разкритикува позицията на САЩ относно Ерусалим

Турция: Америка остана сама! - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Гласуването на Съединените американски щати в Съвета за сигурност показва, че американците са сами по отношение на Ерусалим. Това заяви говорителят на турското президентство Ибрахим Калън, цитиран от „Дейли Сабах“.

Страните от Съвета за сигурност искаха да блокират позицията на Доналд Тръмп, който определи Ерусалим за столица на Израел и заяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив. САЩ обаче наложиха вето, което предизвика остри реакции.

„Решението беше отхвърлено заради ветото на Съединените американски щати. Това е много важен индикатор сам за себе си. Америка е сама тук. Целият свят действа единно по отношение на Ерусалим“, заяви говорителят на турския президент.

Ерусалим е чувствителна тема за мюсюлманския свят, защото палестинците гледат на Източен Ерусалим като на столица на своята бъдеща държава. Ибрахим Калън каза, че думите на Тръмп за пореден път са извели на преден план въпроса за Ерусалим, който е бил систематично пренебрегван от 2011 година насам.

Калън посочи, че другите страни нямат намерение да преместят своите дипломатически представителства от Тел Авив в Ерусалим. Турският вицепремиер Бекир Боздаг призова Вашингтон да отмени „грешното“ си решение, което противоречи на международните закони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фгтъфл

    33 25 Отговор
    Що па ти си мислиш че имаш много авери?!

    Коментиран от #2

  • 2 мето

    26 26 Отговор

    До коментар #1 от "Фгтъфл":

    повярвай ми имат много авери нищо че българия не е
  • 3 жожо

    14 12 Отговор
    Страхотна статия,важното е,че си вярвате!
  • 4 хомосап

    14 5 Отговор
    "Война на всички фронтове" - едните му спретнаха на Ердо преврат, другите подкрепят "независимост на Кюрдистан" - май въоръжавали и инструктирали...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русчуклия

    5 1 Отговор
    Страните от съвета за сигурност на ООН са 5 на брой. Ако една от тях използва правото си на вето, тогава решението по даден въпрос не се приема, както стана в случая и това се очакваше! Но това, което се пропуска в статията е какво става по-нататък! Според регламента на ООН, ако по даден въпрос има само едно вето, тогава се отива на всеобщото гласуване и ако 2/3 от всички членове на ООН гласуват "За", тогава тази резолюция се приема независимо от ветото на една от страните на съвета за сигурност! Така че, мача още не е приключил.
    Израилтяните този път едва ли ще останат безнаказани, защото вече цял свят знае какво става там и не може да оправдае действията на военните, които затварят деца в клетки под стълбища, само защото са хвърляли камъни.
    https://www.google.com/imgres?imgurl=https://pbs.twimg.com/media/DQ7SJowVoAME8vM.jpg&imgrefurl=https://twitter.com/dwilliamsm1?lang=en&h=672&w=1200&tbnid=7c1VLDUAVJnYeM&tbnh=168&tbnw=300&usg=__4aSnsKDy3a3lJ0GlyqQXt6fQ-Ss=&docid=sLBrBtSRsbm_nM
    Между другото, шведският журналист, който е снимал това е в болница, но успява да изпрати снимката.
  • 8 Григор от Развигор

    3 2 Отговор
    Как сама, с Русия е Америка! Путин,Тръмп - вечна дружба, вечна дружба!!! Европа е сама сега...Демек ние. Русофилите са с Русия, ама духом само:):) Плащат си като ''попове'' скъпите храни тука в България! Преди месец плащаха 100 лв за храна сега плащат 150 лв за същата храна, през януари ще плащат по 200. Аз ако бях русофил нямаше да седя да плащам тука:):):)Ще вдигнеме ценовата летва и да видиме ''кой е кучката сегаааааааа''???:):)
  • 9 Муш-пульо

    0 2 Отговор
    Израел е държава от времето когато още не са съществували много от модерните държави а Палестина винаги е била само една област.
    Това което прави съвета за сигурност ефарс.
Новини по държави: