1 756 11

20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии

Венцислав Михайлов

На 20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция.

Гигантското парче земя е с площ около 2 100 000 кв.км и обхваща днешните щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота, западните области на Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома, Небраска и Канзас, както и райони, разположени на изток от Роки Маунтийнс.

Стойността на сделката е добра и за двете страни. Цената на акър площ е ниска и удобна за САЩ - 3 цента, но общата крайна сума е голяма - 15 млн. долара, и изгодна за Наполеон, който се нуждае от пари за военните си кампании в Европа.

Тази територия е населена през XVIII в. от французи. През 1762 г. Франция продава тайно на Испания райони на запад от Мисисипи и остров Орлеанс. След края на 7-годишната война територия на изток от Мисисипи е завоювана от англичаните. През 1800 г. Наполеон I завладява испанските части и ги връща пак на Франция.

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии. Работи се по 4 плана, пък който успее: да се купят Източна и Западна Флорида и Ню Орлеанс; или само Ню Орлеанс; да добият права за движение на корабите към бреговата ивица и изграждане на складови бази; да се купи територия на източния бряг на Мисисипи, за да се построи американско пристанище.

На 11 април 1803 г. Франция изненадва САЩ с предложение да купят цялата провинция Луизиана. В последния ден на месеца двете страни подписват документите.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Норсултан Назарбаев
  Отговор
  1 08:42  20.12.17
  Сега Бай Хой да каже как Франция ще си вземе Луизиана ,а Русия Аляска

  Коментиран от #3, #5, #8

 • Дедо Грую
  Отговор
  2 08:49  20.12.17
  Начи Напальончо не е бил толкоз умен колко изкарват.

  Коментиран от #4

 • Гоуст
  Отговор
  3 09:01  20.12.17

  До коментар #1 от "Норсултан Назарбаев":

  Както и Крим - с бойно снаражение и неоснователни претенции
 • пикла с малки цицки
  Отговор
  4 09:01  20.12.17

  До коментар #2 от "Дедо Грую":

  Те и за Путин говорят много но пият лусиони за вана !

  Коментиран от #6


 • Бай хой
  Отговор
  5 09:26  20.12.17

  До коментар #1 от "Норсултан Назарбаев":

  С мерак, как. Не знаеш ли как стават хубавите работи? Да допълня Венцито че с парите от сделката Наполеоне Бонапарте е финансирал войната си срещу Русия. Резултата го знаем. Но тази война и последвалите така наречени Кримски войни със Франция и Англия изтощават Русия и това води до продажбата на Аляска. Американците печелят територии па руснаците вземат някакви пари за територии които най вероятно са щели да загубят я от великобритания я от франция я от сащ.

  Коментиран от #7

 • Петко
  Отговор
  6 09:28  20.12.17

  До коментар #4 от "пикла с малки цицки":

  Да ама лосиона за вана поне мирише хубаво. А ти сигурно лющиш смрадлива и кисела домашна пърцуца
 • Норсултан Назарбаев
  Отговор
  7 09:45  20.12.17

  До коментар #5 от "Бай хой":

  С мерак само ако ставаше ехеее Здраво дупе трябва за тая работа . Имат ли го руснаците ? Ако го имат да заповядат, не само Аляска ,а и Калифорния ще им дадат ; )
 • неутрален
  Отговор
  8 11:00  20.12.17

  До коментар #1 от "Норсултан Назарбаев":

  Тя Русия ако иска,ще си вземе не само Аляска ,ами целите Щати!

  Коментиран от #9, #10

 • 9 11:23  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Норсултан Назарбаев
  Отговор
  10 12:00  20.12.17

  До коментар #8 от "неутрален":

  Не искат ,казваш : ) Е как ще искат ,като знаят колко голямо дърво ще ядат Досега не съм чувал Франция да има претенции към Луизиана. Обаче за Аляска чух детска песничка.
 • До 2
  Отговор
  11 19:27  21.12.17
  Умен е бил, умен. Французите в Луизиана са били малко, а държавното ръководство е било наясно че няма да задържат дълго тези територии след войната за независимост, в която именно те са имали решаваща роля за победата над англичаните. В определени ситуации е по-добре да вземеш нещо, докато можеш, и да си осигуриш дългосрочно приятелство, вместо да упорстваш докато си осигуриш враг. Става въпрос за повече от 10 сегашни щата, при положение че от Франция и френскоговорящите страни никога не е имало сериозно преселение към Северна Америка. Виж, руската сделка за Аляска изглежда далеч по-неразумна, макар че руснаците там също са били малко на брой. Все пак агресия отстрана на съседна Канада е била малко вероятна, а американците трудно биха я прескочили. Все пак САЩ и Русия са се оказвали винаги съюзници и никога не са воювали, като изключим Студената война. Но главната доктрина на Запада си остава разпад на Русия, която е прекалено голяма, за да бъде оставена в този си вид.

Напиши коментар:


Публикувай