1 463 4

И пак време разделно за Каталуния

Карлес Пучдемон отправи последен призив да се гласува за неговата листа на регионалните избори 

Анатоли Стайков

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон отправи от Брюксел последен призив към каталунците да гласуват за неговата листа "Заедно за Каталуния" на утрешните регионални избори, съобщи Reuters.

Пучдемон, който замина за Брюксел, преди Испания да издаде заповед за арест срещу него по обвинение в бунт и подривна противодържавна дейност, говори пред симпатизантите си чрез видео връзка. Обръщението му бе излъчено на живо в социалните мрежи и на стотина места в Каталуния.

Регионалните избори "не са въпрос на политически цветове или хора, а са въпрос на чест", заяви той.

След това каза, че ако каталунците приемат извършеното от Мадрид сваляне от власт на регионалното правителство и разпускане на парламента, следващите управници на Каталуния също ще бъдат изложени на произвола на централното правителство.

На 27 октомври, след едностранното обявяване на независимост, гласувано от регионалния парламент, правителството на премиера на Испания Мариано Рахой разпусна каталунската изпълнителна власт, чийто мандат щеше да изтече през 2019 година. То разпусна и регионалния парламент, а после свика нови избори.

Испания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 09:58  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дарко
  Отговор
  2 10:08  20.12.17
  Казва се "Не бербам на ошота си"
 • Петър
  Отговор
  3 10:43  20.12.17
  ПОКЕМОН
 • Нико
  Отговор
  4 14:48  20.12.17
  Чета коментарите и се учудвам как българите сме готови да се произнесем по всичко не смятайки за нужно първо да се информираме. Говоря приличен испански и разбирам каталунски и следя проблема отблизо. Испания е прекалено демократична държава, което дава възможност на местните регионални партии да налагат чувство за превъзходство и фалшива идентичност (Supremacía y identidad falsa) различна от испанската, нещо което не се позволява на политиците от другата страна на границата -. Perpinya ,Perpignan -т.н . Френска Каталуния Във Франция се дава приоритет на националното пред регионалното

Напиши коментар:


Публикувай