959 13

4500 руснаци се бият на страната на терористите

Досега руските служби за сигурност говореха за 2900 джихадисти, повечето от мюсюлманските републики в Кавказ

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Близо 4500 руски граждани са заминали в чужбина, за да се сражават на страната на терористите. Това каза в интервю за в. "Росийская газета" Александър Бортников, директорът на Федералната служба за сигурност, предаде ТАСС.

"Установихме, че около 4500 руснаци са заминали за чужбина, за да участват в сражения на страна на терористите", каза Бортников. Досега руските служби за сигурност говореха за 2900 руски джихадисти, повечето от които от нестабилните мюсюлмански републики в Кавказ. За тях се твърдеше, че се сражават на страната на терористите в Ирак и Сирия.

Според Бортников над 9500 души са осъдени в Русия за последните пет години за престъпления, свързани с тероризма или екстремизма.

В интервюто се казва още, че ежегодно в страната се пресичат десетки милиони кибератаки срещу сайтове на руските държавни власти. За престъпления, свързани с използването на компютърни технологии, от 2012 г. са осъдени 358 души, каза Бортников.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 09:07  20.12.17
  По време на спонсорираните от цру чеченски уахабити, 1994-1998 , пак се биеха на страната на терористи, но тогава ги наричахте чеченски бунтовници!!!

  Коментиран от #5

 • Дедо Грую
  Отговор
  2 09:16  20.12.17
  Това че притежават руски паспорти не ги превръща в руснаци. И друго : Руснак мюсулманин - Те таквоа жавотно нема.

  Коментиран от #3, #4, #6, #13

 • 3 09:36  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 111
  Отговор
  4 09:57  20.12.17

  До коментар #2 от "Дедо Грую":

  Факт е че най-много руснаци има в редиците на Ислямска държава,то и затова ислямистите не са направили нито един атентат на руска територия.И как така няма руски мюсюлмани бе трол ? Ти наясно ли си че русия е държавата с най-голямо мюсюлманско малцинство в света и всичките са руснаци ? Я отиди на курбан байрям в Москва и ще видиш 1-2млн мюсюлмани как се молят в центъра.Нали затова обрязаното джудже им строй най-голямата джамия в сввга.

  Коментиран от #7, #12


 • Барчо
  Отговор
  5 10:08  20.12.17

  До коментар #1 от "Kcaniba":

  Те и сега се спонсорират от усата и пак ги наричат с подобни имена като опозиция. По принуда ги наричат терористи от време на време когато и лъснат изстъпленията с мирните граждани. Онзи ден по една не про-каварска информационна програма даваха кадри от изпълнения на масови смъртни присъди. Само като ги гледа човек със слаби нерви може да се издрайфа. Първия клип беше с масово клане под строй. Добре подредена редица от трийсетина "осъдени" и също толкова колачи. Клаха всички заедно под команда. Второто беше пак такава редица на някакъв морски бряг със завързани един друг с въжета около вратовете. Докато се чудех как ще ги бесят, главите и гръмнаха. То не било въже, а кабел с взривове. Този го излъчиха включително и взривяването и прекъснаха преди да се разсее димът. Следващото беше една клетка в която имаше десетина "осъдени" и с кран ги потопиха в някакъв водоем докато се издавят. Този също го дадоха целия. Имаше и още жестоки начини, но няма да описвам други издевателства. Естествено самата агония беше изрязана, но ми направи впечатление качеството на самия запис. Много професионална техника. Това са "борците и свободната опозиция" в по-голямата си част. За голямо съжаление оцелелите са сега на обучение в американските бази в Сирия, а други са дислоцирани по Европата и само чакат сигнал за активация.
 • Барчо
  Отговор
  6 10:26  20.12.17

  До коментар #2 от "Дедо Грую":

  По принцип си прав. Но по принцип. Руснак като етнос е християнин и не е мюсюлманин. Само че сега Русия, а по-напред СССР има доста републики, които изцяло са мюсюлмански. Така че и сега много от "руските" граждани притежаващи руски паспорт са мюсюлмани, което обаче не ги прави руснаци. По същия начин нещата стоят и в България. Българските мюсюлмани са български граждани, но не и българи като етнос. Изповядваме различна вяра и говорим на различни езици. И по времето на нашите внуци или правнуци държавите ще се превърнат в територии с различно управление. Щом цветнокож спечели изборите в усата, която знаем каква държава е, то с тези преселения и европейските държави ще трябва да са готови за подобно нещо. Да рече след години наш президент да стане синът на бай Сали. Ето до това ще доведе глобализацията.
 • 7 10:46  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • стоян георгиев
  Отговор
  8 11:47  20.12.17
  пак се оказвам прав.преди време твърдях че руските джихадисти са поне двоино от обявените 2000 ,сега фсб говори за 4500 ,а с републиките са около 10000.смущаващото е че освен мюсулмани от кавказ много от джихадистие са чистокръни руснаци ,приели исляма .такъв е случая с последните хванати след американсата помощ в русия.ръководителя на групата бе чистокръвен руснак.естественно такива има и сред немци или французи ,но в много по-малки количества.
 • OMG WTF
  Отговор
  9 11:47  20.12.17
  Та кой казвахте е създал ИД? :) Синът на ердуханчо им купува нефта, поданиците на путя им попълват редиците. Сигурен съм, че това е само съвпадение. Нали ушанки? :)

  Коментиран от #11

 • 10 11:56  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ГНФ
  Отговор
  11 15:38  20.12.17

  До коментар #9 от "OMG WTF":

  удобно нали :)
 • 12 14:29  21.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • истината
  Отговор
  13 18:30  21.12.17

  До коментар #2 от "Дедо Грую":

  Нема,нема,ама има.По официални данни на Руската федерация мюсулманите в Русия са около 20% от населението.А в "завладяната " от Мюсулмани Западна Европа-около 6%.Наздраве?

Напиши коментар:


Публикувай