356 1

Сенатът одобри данъчната реформа

Според демократите най-засегната ще е средната класа

Снимка: БТА/ XINHUA
Снимка: БТА/ XINHUA
Денис Джамбазов

Американският Сенат одобри реформата в данъчното законодателство и изпраща пакета за намаляване на данъците обратно в Камарата на представителите за окончателен вот по-късно през деня. Първоначално законодателите се надяваха да приемат законопроекта вчера, но процедурна спънка отложи финалното гласуване.

Нагласите бяха тази сутрин американците да се събудят с първите промени в данъчния кодекс от повече от три десетилетия насам. Републиканците имаха нужните гласове да приемат промените и да ги изпратят за обнародване на бюрото на президента Доналд Тръмп. Планът за данъчна реформа бе гласуван в Камарата на представителите, но парламентьор от Сената откри постановки, които нарушават правилата, предаде БНР.

За приемане на закона е необходимо Сенатът и Камарата на представителите да гласуват една и съща версия. Откритите три постановки са незначителни. Една от тях е свързана с облекчения за родители на деца, които се обучават у дома. Данъчната реформа, която президентът Доналд Тръмп описва като „коледен подарък“ за страната, предвижда големи намаления в данъците за бизнеса и по-богатите и не толкова сериозни облекчения за средната класа и тези с по-ниски доходи.

По изчисления на безпартийна комисия реформата ще добави около 1.5 трилиона долара към националния дълг в следващите десет години. Прокарването на промените би било първата законодателна победа за президента Тръмп. При приемането му американците се очаква да видят по-малко удръжки от заплатите си още през февруари.

Демократите са против. Те отбелязват, че реформата ще ощети средната класа, ще е в полза на по-богатите и ще покачи дълга на страна. Опасенията си изразиха и някои републиканци, но мнозинството от тях застават зад предложението с мотива, че помагането на корпорациите ще допринесе за икономическия растеж.

САЩ


Още по темата

 • Огромна данъчна реформа в САЩ

  Огромна данъчна реформа в САЩ

  Републиканците в Конгреса на САЩ приеха най-мащабната реформа в страната през последните 30 години, съобщи Sky News. Реформата предвижда данъчни ...
  20.12.2017
  1 073
  8
 • Данъчната реформа на Тръмп не е за богатите

  Данъчната реформа на Тръмп не е за богатите

  Президентът Тръмп и Републиканската партия постигнаха огромен, исторически успех – успяха заедно да прокарат най-радикалната данъчна реформа от ...
  27.12.2017
  973
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Киро
  Отговор
  1 09:56  20.12.17
  Демократите са против, разбира се, нали според тях белия човек трябва да хрантути черните, мургавелите и всякакви там дотътрили се да стоят на помощи, така де - избирателите на демократите! Това е копирания модел в България - с отглеждането на избиратели от мургавите.

Напиши коментар:


Публикувай